Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Praktijknetwerk 'Vooruit met het kruid':

Effecten van kruiden in diervoer lijken positief

Kruiden in diervoer kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de diergezondheid. Door bepaalde kruiden toe te passen als diervoederadditief of als aanvullend diervoeder kunnen problemen worden voorkomen en kan het gebruik van antibiotica worden teruggedrongen. De zes boeren in het praktijknetwerk 'Vooruit met het kruid' zijn enthousiast.

Onder de deelnemers bevinden zich zowel gangbare als biologische (en biologisch-dynamische) bedrijven. Zij worden geadviseerd door veterinair natuurgeneeskundige Monique van Piel, van Manawe. Afhankelijk van het bedrijf worden een of meerdere kruiden gekozen. De kruiden worden in periodes van 6 tot 9 weken ingezet. Het doel is om het zelfregulerend vermogen van het dier te ondersteunen en de weerstand te optimaliseren. Door in verschillende seizoenen kruiden te voeren, wordt toegewerkt naar een stevige basis voor een duurzame, gezonde melkkoe.



Het ziet ernaar uit dat kruiden een belangrijke rol kunnen spelen in de antibiotica-reductie. Jan-Paul Wagenaar, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut heeft het aandeel kruiden in de wei op de proefbedrijven in kaart gebracht. "Alhoewel duidelijk is dat gezondheid en de mate van antibioticagebruik van veel factoren afhangen, hebben we op basis van onderzoek duidelijke aanwijzingen dat de diversiteit van de weide een belangrijke factor is", aldus Wagenaar. "Door percelen met kruiden te verrijken tot levend land, voorziet een koe zelf in haar behoefte. Hoe meer mogelijkheden er zijn voor zelfselectie, hoe beter de diergezondheid", zegt Van Riel.

Nadeel van kruiden is de grasgroeiderving en de lagere opbrengsten ten opzichte van bijvoorbeeld Engels raaigras. Ook kunnen minder gewenste soorten zich ontwikkelen, zoals de boterbloem. "Boterbloemen zijn moeilijk tegen te houden. In principe is er geen negatief effect, maar in het volle bloeistadium bevatten boterbloemen toxische stoffen die negatief kunnen werken op het verteringsproces van de koe", zegt Wagenaar.

Bron: De Molenaar via Agri Holland
Publicatiedatum: