"Wij staan morgen gewoon op de markt"

Voortbestaan biologische markt Zandvoort onzeker

Tholen - Het voortbestaan van de biologische markt in Zandvoort is onzeker. Sinds 23 mei 2013 was de markt iedere donderdag op het Raadhuisplein in Zandvoort te vinden. De evenementenvergunning is onlangs afgelopen en de gemeente wil de markt nu naar een andere locatie verhuizen. De marktkooplui zijn echter niet tevreden over de aangeboden alternatieven en zijn van plan om morgen (donderdag 17 juni) gewoon weer een markt op te bouwen op het Raadhuisplein.

Claudia Plantinga, woordvoerder van de gemeente Zandvoort, reageert als volgt: "De vergunning liep 15 juni af en er zijn twee alternatieve locaties aangeboden, het Gasthuisplein en het Louis Davids Carré. Hier gingen de marktkooplui niet mee akkoord en dan houdt het voor ons op." Eén van de alternatieve locaties was dus het nieuwe plein bij het Louis Davids Carré. "Dit plein was voor hen geen optie omdat deze zich buiten de loop zou bevinden."Ze geeft aan dat de biologische markt in Zandvoort een soort pilotproject was, op basis van een evenementenvergunning. "Daardoor wisten de marktkooplui dat dit eindig was. Het Raadhuisplein is wat ons betreft geen optie omdat dit plein een publieke functie heeft, ook staat de marktverordening dit niet toe. Duidelijk is dat de gemeente de bio-markt wel degelijk omarmt, maar ze zijn er onderling niet uitgekomen."

"Derde alternatief wel een optie"

Bio-teler André van der Heuvel van De Oude Boerderij is de woordvoerder van de marktkooplui. Hij geeft aan dat de informatie vanuit de gemeente niet compleet is: "Vorige week is het Kerkplein als derde alternatieve locatie aangeboden. Hiermee gaan we akkoord, mits er aan wat specifieke voorwaarden voldaan kan worden. Zo willen we dat de gemeente de stroomvoorziening regelt. Hier hebben we nog geen reactie op gekregen."


André in het veld.

"Staan morgen gewoon op de markt"

André zet verder zijn vraagtekens bij de beargumentering van de gemeente waarom het Raadhuisplein niet langer een optie zou zijn: "We hebben een marktvergunning aangevraagd voor het Raadhuisplein, maar hiermee ging de gemeente dus niet akkoord. Wij vinden het raar dat de reguliere woensdagmarkt wel op het Raadhuisplein mag blijven staan, terwijl de hoofdreden voor onze verhuizing is dat de markt het uitzicht vanuit het gemeentehuis en de doorgang tussen de winkelstraten zou belemmeren. In onze ogen is er in deze situatie dus geen rechtsgelijkheid. Het is wat ons betreft nog geen uitgemaakte zaak en wij zullen morgen dan ook gewoon op de markt gaan staan."

De bio-teler geeft aan dat de marktkooplui veel steun krijgen. "De bevolking heeft volgens de gemeente nog nooit zo actief gereageerd op een soortgelijke zaak. Daaruit blijkt dat er veel waardering is voor onze markt."

Voor meer informatie: Andre@deoudeboerderij.nl, C.plantinga@zandvoort.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven