Nederlander schat groenteconsumptie te hoog in

Nederlanders schatten hun dagelijkse groenteconsumptie te hoog in. Bijna driekwart denkt voldoende groente te eten, terwijl bekend is dat slechts 5 procent van de volwassenen in Nederland de aanbeveling van 200 gram groente per dag haalt. Meer informatie over het bereiden van groente kan de consumptie stimuleren. Het aanbod van groente kan vooral in de horeca beter, vindt de consument. Dat blijkt uit het Duurzaamheidkompas, een periodiek onderzoek naar actuele duurzaamheidthema's van Schuttelaar & Partners en MarketResponse.

Nederlanders staan over het algemeen positief tegenover groente, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Een duidelijke meerderheid vindt groente gezond (92 procent) en lekker (82 procent) – maar liefst 83 procent vindt het normaal om elke dag groente te eten.

Mager aanbod in de horeca

Gevraagd naar de belangrijkste barrières bij het eten van groente, geven Nederlanders vaak aan moeite te hebben met de bereiding. Het kost veel tijd en het is lastig om voldoende met groente te variëren. Slechts één op de vijf consumenten meent dat restaurants voldoende groente aanbieden. Driekwart stelt dat het zou helpen als restaurants groente actief promoten in hun menu's.

Consumenten moeten het zelf doen

Als belangrijkste verantwoordelijke voor het eten van voldoende groente wijst de Nederlandse consument zichzelf aan. Supermarkten komen op de tweede plaats met 74 procent. Op plek drie en vier staan familie (52 procent) en horeca (45 procent). Daarna pas volgen instanties als het Voedingscentrum met 38 procent.

Voorlichtingsboodschap liefst via app

Voorlichting over groente blijft nodig, zeker over de bereiding. Nederlanders ontvangen die informatie bij voorkeur via een app. De klassieke boodschap 'Eet 200 gram groente per dag' is goed bekend, maar de consument staat ook open voor alternatieve boodschappen. Jongeren spreekt de boodschap 'Meer kleur op je bord' erg aan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven