Gulpener-boeren blij met biologisch teeltwijze

"Gaandeweg zag ik de fatale gevolgen van onze normale productiemethodes"

De familiebrouwerij Gulpener is in 1825 opgericht in het Limburgse Gulpen. Behoud van de aarde voor de toekomst staat hoog in het vaandel. Gulpener heeft een range biologische bieren die allemaal klimaatneutraal gebrouwen zijn en het EKO keurmerk dragen. Eén van die biologische bieren is de Pilsner (24x300 ml) die deze week in de aanbieding is bij BD-Totaal zodat men tijdens het kijken naar het WK extra voordelig kan genieten van een biologisch biertje.

Vier boeren in Limburg telen de biologische grondstoffen hop, gerst, tarwe en spelt voor de Gulpener biologische range. Het water komt uit de eigen bronnen van de brouwerij en wordt door mergel gezuiverd. Hieronder kunt u kennismaken met de boeren.Boer Roger Wouters teelt sinds 2009 in Reijmerstok de biologische hop 'Hallertauer Traditione', een sterk aromatisch hopsoort. Hop geeft bier zijn bitterheid en draagt bovendien bij aan de conservering van het bier.

Guido Frijns boert op een prachtige plek tussen Reymerstok en Banholt, bovenop het plateau van Margraten. Aanvankelijk met een gemengd bedrijf, maar dat veranderde in 1999. "Mijn jongste dochter Claudia bleek een afwijking in de chromosomen te hebben. Overal op mijn boerderij stonden chemicaliën en chemische bestrijdingsmiddelen. Mijn weerzin tegen die rotzooi groeide." Per toeval raakte Frijns in gesprek met medewerkers van Gulpener. "Ze vroegen of ik brouwgerst wilde telen voor de brouwerij en ik stemde toe. Ik vind het fijn om te weten dat mijn graan in de brouwketels van Gulpener belandt, in plaats van dat het in de grote massa van een landbouwcoöperatie verdwijnt."

Boer Norbert Huijts heeft momenteel tien hectare van zijn 36 hectare grote boerenbedrijf bestemd voor de teelt van gecertificeerde biologische brouwgerst. "Gaandeweg zag ik de fatale gevolgen van onze normale productiemethodes voor plant en dier. Van jongs af aan zag ik de inheemse orchideeën en de marjolein verdwijnen. Zag ik steeds meer brandnetels in de bossen als gevolg van de steeds hogere neerslag van stikstof. Om de natuurlijke belagers van je gewassen verantwoord aan te pakken, moet je zorgen dat je de vijanden van deze belagers te vriend houdt. Dat doe je met behulp van bijvoorbeeld eikenbomen en meidoornheggen, waar insecten zoals onze lieveheersbeestjes maar ook mezen ongestoord kunnen overwinteren."

De Poshoof van boer Raymond Niesten in Maastricht tot slot was oorspronkelijk een doorsnee gemengd bedrijf. Sinds een kleine twee jaar is De Poshoof aan het overschakelen op biologische teelt. Ook Raymond verbouwt biologische gerst voor de Gulpener Bierbrouwerij. "We zijn, denk ik, op enkele vlakken doorgeschoten in de reguliere landbouw. Maximale opbrengst telt, maar niet de smaak."

Voor meer informatie: www.gulpener.nl, www.bd-totaal.nl

Bron: Weeknieuws BD-Totaal

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven