Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alnatura heeft grootste magazijn van hout geopend

In het Duitse Lorsch heeft Alnatura eerder deze maand het nieuwe distributiecentrum geopend. Het distributiecentrum is het grootste houten pakhuis ter wereld. De houten constructie rijst 20 meter de lucht in en bestaat volledig uit PEFC-gecertificeerd vurenhout. Met acht verdiepingen hoog, 120 meter lang en elke etage voorzien van negen banen biedt het distributiecentrum ruimte aan 31.000 pallets.


Het grootste distributiecentrum van hout.

Bij de opening waren verschillende hoogwaardigheidsbekleders aanwezig die met lovende woorden over het bouwwerk spraken. CDU-politicus Matthias Wilkes noemde het bouwwerk 'toekomstige geschiedenis' en Götz Rehn, CEO van Alnatura, noemde het pand een 'mijlpaal' en "een belangrijke stap in de doelstelling van het bedrijf om een blijvende indruk op de wereld na te laten."

Om een betere indruk te krijgen van de maten: de constructie is even groot als een voetbalveld en als alle palletdragers achter elkaar gezet worden, ontstaat een keten van 65 kilometer. "Dit project is mogelijk door de toenemende vraag naar biologische producten", vertelt Alexander Link, hoofd financiën en projectmanager van het Alnatura distributiecentrum.


Het distributiecentrum is volledig geautomatiseerd. (foto Axel Seidensticker)

Transportlijnen, liften, robots en automatische kranen verzetten het meeste werk in het distributiecentrum. Het pand bestaat uit 166.000 m3 afgesloten ruimte. Van de pakweg 160 medewerkers van Alnatura werken er slechts zes in het magazijn. Zij stellen orders samen die niet door de robots uitgevoerd kunnen worden. Per uur zetten de robots 155 pallets klaar.


foto Alexander Heimann

Op 2,5 meter diepte worden de producten opgeslagen die gekoeld moeten worden. Het koude grondwater wordt hiervoor gebruikt. De temperatuur ligt hierdoor zonder extra koeling tussen de 14 en 22 graden.


foto Alexander Heimann

De bouw van het complex kostte 15 miljoen euro en duurde 16 maanden. Het bouwproject werd uitgevoerd door Swisslog AG. De Zwitserse onderneming is gespecialiseerd in het ontwikkelen van logistieke oplossingen. "Het was voor ons een uitdaging om een hoogbouw magazijn met deze capaciteit volledig van hout te bouwen", vertelt Thorsten Mergel, architect van Swisslog. In vergelijking met een stalen constructie is vurenhout een duurzame oplossing. Hout is een hernieuwbare bron en een boom absorbeert CO2. Bij de productie van staal komt CO2 vrij. Voor de aankoop van het hout en de bouw werd bouwbedrijf Kaufmann uit Tirol ingeschakeld. Op de bouwplaats werkten naast Swisslog AG en Kaufmann nog 14 andere bedrijven.
Publicatiedatum: