Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-prijzen dalen in Zwitserland

In Zwitserland komt er beweging in de bio-markt, meldt de website Blick.ch. Zo verlaagde retailer Denner onlangs de prijzen van biologische eieren en is er bij meer biologische producten sprake van prijsdalingen. "We hebben de prijzen van biologische eieren verlaagd om concurrerend te blijven. De vraag naar biologische eieren stijgt. De markt is echter erg concurrerend. Daarom dalen de prijzen toch", legt Denner-woordvoerder Thomas Kaderli uit. De bio-markt groeit ook nog steeds. "Het hoogtepunt hebben we nog niet bereikt", zegt Kaderli.

Een tweede voorbeeld: Coop biedt biologische bananen uit Ecuador in de actie aan voor 2,95 Zwitserse frank per kilo (2,41 euro). Dat is goedkoper dan conventionele bananen uit Panama (3,20 Zwitserse frank/ 2,62 euro per kilo). "Er is een zeer goede vraag naar biologische bananen. Eén op de drie bananen die bij Coop verkocht worden, is een biologische banaan en het biologische aandeel groeit verder", zegt Coop-woordvoerder Denise Stadler.En ook de prijzen voor biologische melk zullen dalen. Hierbij is namelijk sprake van een overaanbod. Dat gaat zelfs zo ver, dat biologische melk als conventionele melk wordt verkocht. Bij spelt en groenten ziet het er echter anders uit. Daarbij heerst schaarste en exploderen de prijzen.

Voor Andreas Käsermann, woordvoerder van Bio Suisse, is duidelijk dat het prijsverschil tussen bio-producten en conventionele producten nog kleiner zal worden. "Met de ontwikkeling van resistentere rassen hebben de verschillen zich verkleind en dat zal in de komende jaren zo verder gaan."

Het prijsverschil tussen biologische producten en conventionele producten lag in 2013 volgens het Zwitserse 'Bundesamt für Landwirtschaft' (BLW) op 34 procent. In 2012 lag dit percentage echter nog op 36,4 procent. De bio-markt had in 2013 een marktaandeel van 6,9 procent.
Publicatiedatum: