Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
'Veel Utrechters gaan voor biologische en fairtrade producten'
Dinsdag 20 mei is de Utrecht Monitor 2014 gepubliceerd. In het hoofdstuk 'Milieu en duurzaamheid' wordt aandacht geschonken aan biologische producten. Hierin staat dat veel mensen fairtrade en biologische producten kopen. Alleen wordt in de verdere specificatie niets meer vermeld over bio-producten, enkel over Fairtrade producten.
Milieu en duurzaamheid Een gezond leefmilieu en duurzame ontwikkeling zijn belangrijke prioriteiten van de gemeente Utrecht. Kenmerken van een gezond leefmilieu zijn onder andere een gezonde lucht, zo min mogelijk geluidsoverlast en een schone bodem. Wat betreft een gezonde lucht, zijn er, vergeleken met een jaar geleden, minder Utrechters die last hebben van luchtverontreiniging. Op het gebied van geluidsoverlast blijft driekwart van de inwoners hinder ondervinden en heeft twee vijfde last van stank. De CO2-uitstoot in de stad daalt licht. De milieu-bewustheid van Utrechters is, net zoals vorig jaar, toegenomen. Ook kopen veel mensen fairtrade en biologische producten.
Fairtrade en biologische producten
Als mensen Fairtrade producten aanschaffen, dan gaat het vooral om chocolade, koffie, thee, vruchtensappen en andere levensmiddelen. Dit blijkt uit een onderzoek onder het Utrechts Bewonerspanel. Panelleden kopen deze producten vooral om eerlijke handel te promoten (77%) en om boeren in arme landen te steunen (65%). De kwaliteit en het uiterlijk van de producten worden veel minder vaak genoemd als reden om Fairtrade producten te kopen.
Stadslandbouw
In Utrecht zijn steeds meer mensen, beroepsmatig of vrijwillig, actief met zelf voedsel te verbouwen in de eigen omgeving en met gezonde en duurzame voedselconsumptie. Er ontstaat een steeds groter netwerk. Projecten als stadslandbouw en (buurt)(moes)tuinen dragen volgens hen bij aan duurzaamheid, gezondheid en sociale cohesie in wijken. De gemeente maakt onderdeel uit van dit netwerk en draagt bij aan het realiseren van initiatieven.