Ook bio-tuinderij De Elzenkamp doet mee

PuurDichtbij: Puur voedsel bestellen van boeren dichtbij

"Zoveel mogelijk mensen laten genieten van puur, betaalbaar en verantwoord verkregen voedsel." Met die gedachte in hun achterhoofd hebben Jankees van Baardewijk, Victor Croes en Jacco Molenaar het initiatief PuurDichtbij opgezet.

In de zomer van 2012 kwam Jankees van Baardewijk in contact met Jacco Molenaar, die een achtergrond heeft in de agrarische sector. Beide mannen bleken al tijden met een idee rond te lopen om de lokale boeren en burgers te verbinden. Van Baardewijk: "Al ruim 20 jaar vind ik het mooi om de verbinding tussen mensen te mogen versterken. Burgernet en Zorgalert zijn twee van mijn eerdere initiatieven om betrokken mensen te helpen praktisch en op een directe manier samen te werken in hun eigen omgeving. Zowel Jacco als ik wilden graag agrariërs en particulieren helpen." Onder de naam PuurDichtbij is door Jacco en Jankees een app ontwikkeld waar tuinders en agrariërs hun producten kunnen aanbieden. Daarmee kunnen inwoners van Ermelo en Putten vanaf 1 juni hun eten bestellen, om dit later op te halen bij het afhaalpunt in het dorp. Op dit moment bestaan er al groenten- en fruittassen, maar PuurDichtbij gaat verder dan dit. Deelnemers van PuurDichtbij kunnen zelf precies bepalen wat ze willen bestellen. Ook neemt het platform de logistieke zorg uit handen van de aanbieders.

Else Schimmel is één van de leveranciers van PuurDichtbij. Ze heeft een biologische tuinderij in Voorthuizen, Tuinderij de Elzenkamp: "Ik heb zelf groentetassen die ik aflever op een specifiek adres, maar de inhoud van de tassen is voor iedereen hetzelfde. Doordat PuurDichtbij de logistiek voor mij doet, kan ik naast mijn groentetassen ook andere producten verkopen en in verschillende samenstellingen. Ook bepaal ik zelf wat ik die week aanbiedt aan groenten of fruit." Doordat PuurDichtbij de prijsbepaling aan de tuinders en boeren zelf overlaat, komen zij weer aan het begin van de voedselketen te staan in plaats van aan het eind. Naast diverse groenten en fruit zullen er ook aardappelen en eieren aangeboden gaan worden. Molenaar: "We willen met basisproducten beginnen. Wellicht komt er in de toekomst ook behoefte aan biologisch vlees." Schimmel is erg benieuwd hoe PuurDichtbij in de praktijk gaat werken: "Als alles goed gaat, kan ik in januari mijn teeltplan aanpassen."

Alles wat aangeboden wordt, komt uit een straal van 25-30 kilometer rondom Ermelo en Putten. Hierdoor gaan mensen meer uit hun eigen gebied eten. Van Baardewijk: "Het is mijn grootste droom dat we zo gezamenlijk wat invloed gaan krijgen op de kwaliteit van de bodem om ons heen. Onze leveranciers kunnen veel directer inspelen op de verschillende behoeften van de deelnemers en hierdoor krijg je uiteindelijk meer biodiversiteit in het agrarische landschap."

Voor meer informatie: www.puurdichtbij.nl

Bron: De Puttenaer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven