Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Al 40 tuinders in 'meente-moestuin' Hof van Twello

"Samen kleinschalig telen maakt biologisch betaalbaar"

Hof van Twello probeert met gratis grond, gratis mest en de verkoop van producten uit de moestuin biologische groenten goedkoper te krijgen. Zo'n 40 mensen hebben inmiddels van eigenaar Gert Jan Jansen uit Twello een stuk grond gekregen waar ze groenten op kunnen verbouwen. De helft van de groente die ze verbouwen wordt verkocht in de streekproductenwinkel van Hof van Twello. De tuinders krijgen de helft van de verkoopopbrengst van de groenten. Om te voorkomen dat er tientallen kroppen sla in de winkel liggen en bijna geen bieten, moeten de tuinders zich houden aan een teelplan. "Een win-win situatie voor beide partijen", aldus de eigenaar.

Eeuwenoud meentesysteem opnieuw succesvol

Het systeem is gebaseerd op de oude meentes. Meentes waren ooit gemeenschappelijk gebruikte grond, meestal in eigendom van een grootgrondbezitter. Burgers mochten er hun koeien op laten grazen of voedsel telen. In ruil daarvoor moesten ze bijvoorbeeld sloten of wegen onderhouden.

Ruim 100 euro verdiend

Brigitte De Goeij en Geert-Jan Koning hebben er het afgelopen jaar een extra zakcentje mee verdiend. "Dat is mooi meegenomen, maar het gaat mij om het plezier en de groente die ik zelf mee naar huis kan nemen", aldus Koning. "Ik heb het afgelopen jaar ongeveer 120 euro verdiend", zegt De Geoij. "Ik heb het in een potje gestopt, want ik wil graag een keer uit eten bij een tweesterren restaurant."

"Ik ben de baas"

De moestuinmeente heeft wel regels. "Ik ben de baas", zegt Gert Jan Jansen. "Dat moet als je een dergelijk systeem een succes wilt laten zijn. Als mensen er een rommeltje van maken, spreek ik ze daar op aan. Het is vrijwilligerswerk, maar niet op vrijwillige basis."

In januari kwam het boek De Nieuwe Meente uit, waarin Jansen het systeem beschrijft. "Er is behoorlijk wat interesse om te kijken of dit systeem ook elders kan werken." Zondag geeft hij daarover een workshop.

Bekijk hier de reportage van Omroep Gelderland:Bron: Omroep Gelderland
Publicatiedatum: