Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezocht: particuliere kippenhouders voor landelijk onderzoek dioxines in eieren

De overheid is op zoek naar particulieren die belangeloos willen meewerken aan een landelijk onderzoek naar dioxines in eieren. Hiervoor is de hulp ingeroepen van de GGD'en.

Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en onderzoeksinstituut RIKILT. Het RIKILT doet onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid en de kwaliteit van voedsel en is onderdeel van Wageningen UR.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

De Nederlandse overheid wil graag weten hoe het zit met dioxinegehaltes in eieren van particulieren die kippen houden met een vrije uitloop. Onderzoek in Harlingen heeft namelijk laten zien dat dergelijke eieren in sommige gevallen verhoogde gehaltes dioxines en PCB's bevatten. Dit landelijke onderzoek moet duidelijkheid geven of dit ook in andere plaatsen het geval is.

Meedoen

Wilt u met dit onderzoek meedoen? Dan kunt u zich tot 1 juni aanmelden bij uw lokale GGD. U wordt dan gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen.

Mochten zich teveel mensen aanmelden dan zal er een keuze gemaakt worden, zodat het uiteindelijke onderzoek representatief is voor heel Nederland.

Als u meedoet, krijgt u hierover bericht en wordt u gevraagd circa 20 eieren te verzamelen en die in de koelkast te bewaren tot ze worden opgehaald. U wordt daarover van tevoren benaderd.

Belangrijk

  • Dit onderzoek richt zich uitsluitend op particulieren, niet op bedrijven/bedrijfjes die kippen houden met handelsdoeleinden. Zij moeten al aan strenge eisen voldoen wat betreft de dioxine- en PCB-gehaltes in eieren.
  • Aan dit onderzoek zijn geen kosten verbonden. Er wordt geen vergoeding betaald voor de afgestane eieren.
  • De analyseresultaten worden niet gedeeld met de afdeling Handhaving van de NVWA. In de rapportage wordt evenmin verwezen naar specifieke adressen.

Meer informatie

Meer informatie vindt u bij de Veelgestelde vragen. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met uw lokale GGD. Wanneer nodig wordt u doorverwezen naar het RIVM of RIKILT die dit onderzoek uitvoeren.
Publicatiedatum: