Peter Melchett, Soil Association:

"Vreemde conclusie dat bio-voeding risico op kanker niet verlaagt"

Onlangs concludeerde de Oxford University uit haar 'Million Women'-studie dat het eten van biologische voeding het risico op kanker niet verlaagt. De bevindingen werden gepubliceerd in het 'British Journal of Cancer'. Wetenschappers vonden in de analyse geen verschil in het totale risico op kanker. Er zijn in totaal 180.000 vrouwen in het onderzoek betrokken die aangaven nooit biologisch voedsel te eten en 45.000 vrouwen die meestal of altijd biologisch geteeld voedsel eten.

Peter Melchett, directeur van de Britse Soil Association reageert als volgt: "Wij vinden het vreemd dat een daling van 21% in non-Hodgkin lymfoonkanker onder vrouwen die aangaven meestal of altijd biologisch voedsel te eten, zo gemakkelijk genegeerd wordt door Cancer Research UK. Ze lijken de betekenis van pesticiden slecht te begrijpen en niet te weten hoe deze pesticiden in eten terecht komen. Veel moderne pesticiden zijn 'systemisch', wat betekent dat ze in elk deel van de plant zitten en niet kunnen worden weggespoeld door het product te wassen. Het meest voorkomende bestrijdingsmiddel in Britse gerechten is volgens tests van de regering Monsanto's Round-up in brood. Dat komt doordat het net voor de oogst op de tarwe gespoten wordt. Dr. Claire Knight, gezondheidsinformatiemanager van Cancer Research UK, zegt dat mensen wanneer ze zich zorgen maken over pesticiden de producten moeten wassen alvorens ze deze gaan eten. Wij zouden graag willen weten hoe ze verwacht dat consumenten broden zullen gaan wassen."Peter: "Vier van de vijf huishoudens in het Verenigd Koninkrijk kiezen voor biologische voeding. De redenen om dit te doen variëren. Dit varieert van de voordelen die biologisch heeft voor het 'wildlife' - geen landbouwsysteem is meer bij-vriendelijk - tot het feit dat de biologische normen GMO-gewassen en -ingrediënten verbieden, evenals schadelijke gehydrogeneerde vetten en controversiële kunstmatige kleurstoffen en additieven. Mensen kopen biologische producten om hun blootstelling aan pesticiden te verminderen - 320 daarvan worden routinematig worden gebruikt in de niet-biologische landbouw."

"Vergeleken met soortgelijke studies lijkt deze een aantal zwakke punten te hebben. Belangrijke verstorende factoren zoals het BMI van vrouwen en de hoeveelheid lichamelijke inspanning werd slechts één keer gemeten tijdens de acht jaar durende studie. Ook geven de onderzoekers toe dat andere verstorende factoren niet meegewogen zijn. Het is algemeen aanvaard dat het bestuderen van de relatie tussen voeding en kanker zeer uitdagend is, gezien het feit dat de processen die leiden tot de ontwikkeling van kanker gedurende een heel mensenleven invloed kunnen hebben en moeilijk te scheiden zijn."

Voor meer informatie: www.soilassociation.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.