Peter Melchett, Soil Association:
"Vreemde conclusie dat bio-voeding risico op kanker niet verlaagt"
Peter Melchett, directeur van de Britse Soil Association reageert als volgt: "Wij vinden het vreemd dat een daling van 21% in non-Hodgkin lymfoonkanker onder vrouwen die aangaven meestal of altijd biologisch voedsel te eten, zo gemakkelijk genegeerd wordt door Cancer Research UK. Ze lijken de betekenis van pesticiden slecht te begrijpen en niet te weten hoe deze pesticiden in eten terecht komen. Veel moderne pesticiden zijn 'systemisch', wat betekent dat ze in elk deel van de plant zitten en niet kunnen worden weggespoeld door het product te wassen. Het meest voorkomende bestrijdingsmiddel in Britse gerechten is volgens tests van de regering Monsanto's Round-up in brood. Dat komt doordat het net voor de oogst op de tarwe gespoten wordt. Dr. Claire Knight, gezondheidsinformatiemanager van Cancer Research UK, zegt dat mensen wanneer ze zich zorgen maken over pesticiden de producten moeten wassen alvorens ze deze gaan eten. Wij zouden graag willen weten hoe ze verwacht dat consumenten broden zullen gaan wassen."
Peter: "Vier van de vijf huishoudens in het Verenigd Koninkrijk kiezen voor biologische voeding. De redenen om dit te doen variëren. Dit varieert van de voordelen die biologisch heeft voor het 'wildlife' - geen landbouwsysteem is meer bij-vriendelijk - tot het feit dat de biologische normen GMO-gewassen en -ingrediënten verbieden, evenals schadelijke gehydrogeneerde vetten en controversiële kunstmatige kleurstoffen en additieven. Mensen kopen biologische producten om hun blootstelling aan pesticiden te verminderen - 320 daarvan worden routinematig worden gebruikt in de niet-biologische landbouw."
"Vergeleken met soortgelijke studies lijkt deze een aantal zwakke punten te hebben. Belangrijke verstorende factoren zoals het BMI van vrouwen en de hoeveelheid lichamelijke inspanning werd slechts één keer gemeten tijdens de acht jaar durende studie. Ook geven de onderzoekers toe dat andere verstorende factoren niet meegewogen zijn. Het is algemeen aanvaard dat het bestuderen van de relatie tussen voeding en kanker zeer uitdagend is, gezien het feit dat de processen die leiden tot de ontwikkeling van kanker gedurende een heel mensenleven invloed kunnen hebben en moeilijk te scheiden zijn."
Voor meer informatie: www.soilassociation.org