Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
TEAM Ecosys licht filosofie toe op BioVak

"Een gewas en bodem in balans geeft onkruid, insecten en ziekteverwekkers weinig kans"

Roelf Havinga van TEAM Ecosys heeft als missie de landbouw weer levensmiddelen te laten voortbrengen. Roelf zal aanwezig zijn op de BioVak en te vinden zijn in stand DF.296. In dit artikel geeft hij wat meer toelichting over de filosofie van TEAM Ecosys:

Levensmiddelen, voedsel rijk aan voedingsstoffen, mineralen en sporenelementen, zijn gezondheid versterkend en ondersteunend voor de consument. Levensmiddelen komen van gronden waarvan de bodemvruchtbaarheid waarin mineralen, sporenelementen en humus in de juiste verhoudingen aanwezig, in balans zijn. De gewassen die hierop groeien hebben zoveel natuurlijke weerstand dat onkruiden, ziekten en (insecten)plagen hierop geen vat krijgen. Gezond organisme, plant, dier of mens wordt immers niet ziek.

Organismen die niet in staat zijn tot het produceren van gezonde nakomelingen worden geruimd. Onkruiden, ziekten en (insecten)plagen zijn het gereedschap van de natuur. Zij honen, precies passend maken, de biologie op de leefomgeving en voeding. Ziekten ontwikkelen zich permanent.


Bovenste plaatje: Gangbare landbouw - Gevangene van de chemie en permanente zorg om het gewas.
Onderste plaatje: Ecologische landbouw - In afstemming op de melodie van bodem, gewas en klimaat.


Focus de aandacht niet op het bestrijden van ziekten, maar op het voorkomen ervan. Ziektebestrijding kost tijd en geld, maar levert over het algemeen frustratie en verlies. Onkruiden, ziekten en plagen houden de teler een spiegel voor en zijn een verklikker voor tekorten aan hoofd- en sporenelementen en koolstof in de bodem en organismen.

De sleutel tot natuurlijke overvloed ligt in de voorziening van de juiste voedingsstoffen aan het bodem-plant diersysteem, het doseren van de juiste mineralen en plant- en dierversterkende stoffen.

Tevens door te zorgen voor voldoende biodiversiteit. Zo moeten in een grasbestand minstens 40 verschillende soorten grassen en kruiden aanwezig zijn om wedstrijdpaarden te kunnen fokken.Biodiversiteit in de flora en fauna houdt op natuurlijke wijze bodemvruchtbaarheid en ziektewerendheid in stand. De biodiversiteit bovengronds is een afspiegeling van de ziektewerendheid ondergronds.

TEAM Ecosys begeleidt agrarische ondernemers in de methoden om de natuurlijke overvloed op een ecologische wijze te ontsluiten. Zij adviseert van uiterst gangbaar tot biologisch-dynamisch. Kunstmest, onkruidbestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen zijn in noodgevallen nuttig, maar gebruik deze alleen als hoogstnoodzakelijk en zo minimaal mogelijk. Door intelligent gebruik van voedingsstoffen en mineralen worden bodemleven en gewassen in staat gesteld om zelf de noodzakelijke verbindingen uit de natuurlijke apotheek te synthetiseren, die nodig zijn om acute dreigingen af te weren.

De Natuur Apotheek is het resultaat van meer dan 400 miljoen jaar evolutie en bestaat uit meer dan 500.000 verbindingen. Deze beschermende stoffen en voeding stimuleren het bodemleven weer om meer mineralen en voeding uit de bodem te mineraliseren en aan te voeren. Bij verneveling van de juiste bladvoeding neemt de plant de mineralen en voedings-stoffen in circa 30 seconden op. In 20-30 minuten stijgen de suiker- en eiwitgehalten in het plantsap zodanig, dat insecten, bacteriƫn en schimmels het gewas verruilen voor minder vitale planten. Bovendien verspreiden de gewassen vervolgens gedurende 14 tot 21 dagen via de wortels voeding en beschermende stoffen over de diepte van de wortelzone in de bodem. Eventuele historische belastingen van herbiciden en pesticiden zijn zo in 1-3 teeltseizoenen biologisch onschadelijk gemaakt/gesaneerd. Dat alles geschiedt werkenderwijs, met minimaal dezelfde of hogere opbrengsten en kwaliteit producten als voor de omschakeling naar ecologischer teeltwijzen.

Roelf Havinga, TEAM Ecosys

Voor meer informatie: www.team-ecosys.nl
Publicatiedatum: