Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Run op voordelige hybride auto's

Met het nieuwe jaar in zicht is er een run op voordelige hybride auto's met een stekker. Per 1 januari komen fiscale voordelen voor dit soort auto's te vervallen en zakelijke rijders willen op het laatste moment nog profiteren. Daardoor loopt het storm bij de dealers.

Autodealer François Driessen in Eindhoven heeft het er druk mee. Dagelijks komen tientallen klanten hun Mitsubishi Outlander PHEV ophalen. Tot 1 januari 2014 gelden vele fiscale voordelen op deze zogeheten plug-in hybrids: auto's met een elektrische én benzinemotor aan boord.

Volgens de huidige regels betalen zakelijke rijders momenteel geen bijtelling, geen wegenbelasting en kunnen een deel van de aanschafwaarde van de winst afschrijven. Maar daar komt snel verandering in.

Ten onder aan eigen succes

Per 1 januari wordt dat pakket voordeeltjes versoberd. Volgens een woordvoerder van de BOVAG is de gunstige regeling ten onder gegaan aan zijn eigen succes. Daarom gaat de bijtelling voor dit type auto naar 7 procent en wordt de Milieu Investeringsaftrek-regeling (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen-regeling (VAMIL) - waarmee bedrijven tot 36 procent van de aanschafwaarde van de winst mogen aftrekken, versobert of afgeschaft.

Enkele auto's waarvan het voordeel minder wordt zijn de Volvo V60 Plug-in Hybrid, de Toyota Prius Plug-in Hybrid en de Mitsubishi Outlander PHEV. Van deze laatstgenoemde auto zijn er vorige maand 2766 stuks op kenteken gezet. Daarmee was de auto het best verkopende model op de Nederlandse markt. De Japanse autobouwer denkt dat er voor de jaarwisseling 8000 in ons land rondrijden. Wekelijks komt er een schip aan in Zeewolde met honderden nieuwe Outlanders.

Bij Driessen in Eindhoven hebben ze inmiddels het occasioncenter omgebouwd tot aflevercentrum. Hier komen eigenaren in groepen hun Outlander ophalen. Door de populariteit is het niet meer mogelijk de voertuigen individueel af te leveren.

Kopers moeten de auto voor 1 januari op kenteken zetten, willen ze gebruik maken van de 0-procent-bijtellingsregeling en dat zijn de komende weken nog zo'n 1100. Met 40.659 nieuwe auto's die er in november verkocht werden, was het een goede maand voor de autobranche. Begin januari maakt de BOVAG de verkoopcijfers voor december bekend.

Bron: RTL Nieuws
Publicatiedatum: