Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse biologische sector schiet Duitse markt te hulp

Eind november bracht Bionext samen met 16 biologische telers en merk- en handelsbedrijven een bezoek aan biologische bedrijven in en rond Frankfurt. De kennismaking kwam op een goed moment, want Duitsland heeft moeite om het aanbod van biologische producten gelijk op te laten lopen met de vraag. Ook is er interesse om samen op te trekken bij de verdere kwaliteitsontwikkeling van de biologische sector.

Net als in Nederland groeit de biologische verkoop in Duitsland stevig. De totale bio-omzet in Duitsland bedraagt inmiddels meer dan 7 miljard euro. Het biologisch landbouwareaal in Duitsland zal echter voor het eerst gaan krimpen dit jaar. Reden daarvan is dat het door subsidies economisch rendabeler is om maïs voor bio-energie te telen, of gangbaar te telen door te geringe meeropbrengst voor biologisch grondstoffen.


Tijdens de handelsmissie werd onder meer een bezoek gebracht aan Alnatura (foto van Edwin Crombags op twitter).

Prinz Felix zu Löwenstein, voorzitter van de verenigde biologische sector in Duitsland en Naturland-teler, vroeg op drie punten steun aan zijn Nederlandse collegae:

  1. Samen optrekken om de vergroening van het vernieuwde Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) te vergroten en groei van de biologische landbouw in West-Europa mogelijk te maken. "Alleen de biologische landbouw is op de lange termijn in staat de wereldbevolking duurzaam, eerlijk en gezond te voeden", aldus Felix zu Löwenstein.
  2. Samen optrekken om het plan voor een volledige vernieuwing van de biologische wetgeving van tafel te krijgen. "De biologische verordening is net vernieuwd en nog niet eens volledig geïmplementeerd. Een proces van weer een nieuwe wetgeving zal jaren van onzekerheid voor de bio-boeren en bedrijven met zich meebrengen. Onzekerheid leidt in de meeste gevallen tot stagnatie en dat mag niet gebeuren."
  3. Samen de kwaliteit van biologische landbouw en voeding verder ontwikkelen, met oog voor transparantie en eerlijke prijsvorming. "Als biologisch in dezelfde negatieve prijsspiraal terecht komt als gangbare voeding, dan wordt de kwaliteit uitgehold en dat mag niet gebeuren."

Dat de biologische telers en bedrijven volop kansen zien in Duitsland mag geen geheim zijn. Het tekort aan eigen productie kan Nederland op een aantal gebieden goed opvangen, met name in de aardappelen en groentesector, eieren, vlees, diverse grondstoffen en goede merkartikelen. Inspelen op de kwaliteitssegmentatie is daarbij een vereiste, want de helft van de biologische producten in Duitsland hebben hogere private standaards dan de EU-wetgeving, zoals Naturland, Bioland en Demeter. De biologische sector in Nederland gaat die verdere kwaliteitsontwikkeling koppelen aan het EKO-keurmerk.
Publicatiedatum: