Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Betrokkenheid moet je gebruiken en vergroten"

Campagne EKOnoom succesverhaal op crowdfunding event

Moet je bij de pakken neerzitten als een bank niet wil investeren of ga je dan juist op zoek naar een andere manier om financiering binnen te halen? Crowdfunding: we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat kun je er nou precies mee? Deze alternatieve manier van financieren, waarbij je tientallen tot honderden mensen zoekt die in je bedrijf of product willen investeren, kan tot grote successen leiden. Dat bleek maandag 25 november tijdens het Crowdfunding Event van Flinc in de Goldclub bij het TT-circuit in Assen.

30 Miljoen via crowdfunding

Crowdfunding begint in Nederland steeds meer een serieuze vorm aan te nemen. Ging er twee jaar geleden nog maar 700.000 euro om in crowdfunding, in 2013 is dat 30 miljoen. En de verwachting is dat het bedrag in 2015 is gestegen naar 255 miljoen euro. Voor Flinc was dat reden genoeg om samen met de gespecialiseerde consultants van Douw&Koren zeker 150 startende en ervaren ondernemers eens goed bij te praten over crowdfunding. "Er is een enorme ontwikkeling", zegt consultant Simon Douw.

Het Crowdfunding-event past volgens projectmanager Karel Bolt precies in het imago van Flinc, dat zich inzet voor startende ondernemers die op zoek zijn naar financiering voor hun nieuwe bedrijf. "Niet met financiƫle middelen, maar door ze bij te staan met raad en daad over bijvoorbeeld crowdfunding", zegt hij. "Veel mensen zeggen: 'Ik heb er wel eens van gehoord, maar wat kun je er eigenlijk precies mee?'. De bedoeling van dit event is dat iedereen aan het einde van de dag weet of crowdfunding iets voor hem of haar is."

Succesverhalen

Alle voor- en nadelen van crowdfunding kwamen maandagmiddag voorbij. Het werd een aaneenschakeling van ervaringen van ondernemers die een succesvolle campagne achter de rug hadden en ondernemers die nog volop aan het crowdfunden zijn of nog twijfelen over deze vorm van financiering. De consultants van Douw&Koren, die zich al jaren bezighouden met crowdfunding en het event invulling gaven, schermden daarbij vooral met inspirerende succesverhalen. Peter van Kampen bijvoorbeeld. Hij kreeg als eigenaar van EKOnoom binnen twee weken 40.000 euro gefinancierd voor uitbreiding van zijn biologische webwinkel.



Crowdfunding is tijdrovend. "Het is geen magisch knopje dat je even kunt indrukken", zegt consultant Simon Douw. "Je moet een duidelijk doel hebben, je netwerk mobiliseren, zorgen dat je bekendheid krijgt en je investeerders iets bieden. Of dat nu een tegenprestatie is, het leveren van een product of keihard rendement op een lening."

Een succesvolle en vaak ook tijdrovende campagne voorziet niet alleen in financiering, maar leidt vervolgens ook nog eens tot een verhoogde betrokkenheid bij het product en een bewijs dat er draagkracht is. Peter van Kampen van EKOnoom vroeg klanten om in zijn webwinkel te investeren en zag vervolgens dat ook veel andere investeerders geld toezegden. "Die betrokkenheid moet je gebruiken en vergroten door ze met bijvoorbeeld een nieuwsbrief op de hoogte te houden van wat je doet. Dat kost tijd."

Kijk voor meer informatie over het crowdfunding event op www.nom.nl en www.f-linc.nl.
Publicatiedatum: