Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Campagne van start over gewasbescherming en omwonenden

De afgelopen week is een campagne van start gegaan over gewasbescherming, mogelijke risico's van het gebruik van middelen en communicatie met omwonenden. De nadruk ligt op een goede relatie tussen de gebruikers van middelen en mensen in de omgeving.

Met het gezegde 'Een goede buur is beter…' wordt ingehaakt op het belang van openheid en begrip kweken bij omwonenden. Dit vereist een actieve houding van al degenen, die de middelen op bedrijven toepassen. Niet afwachten maar zelf actie nemen, is het motto van de campagne, waarmee de sector reageert op een eerder verzoek van de Gezondheidsraad.

'Gewasbescherming en omwonenden' is de titel van de brochure, die wordt verspreid onder boeren, tuinders en loonwerkers die middelen toepassen. De relatie met de omgeving is voorts een speerpunt tijdens gewasbeschermingsbijeenkomsten, die de komende maanden worden gehouden. 

De brochure is uitgebracht door LTO Nederland, Cumela (gezamenlijke agrarische loonwerkbedrijven) en de industrie (Nefyto) en distributiebedrijven (Agrodis) in gewasbeschermingsmiddelen. Ze gaan afzonderlijk en in gezamenlijk verband hun achterban benaderen met als doel zelf het voortouw te nemen bij het communiceren, informeren en ook luisteren naar omwonenden.

Gebruikers kunnen veel doen om problemen met omwonenden vóór te zijn: uitleggen wat er gebeurt, met welke middelen en op welke tijdstippen helpt mee aan een goede verstandhouding met de omgeving.

Voorzitter Sjaak Langeslag van de LTO-werkgroep Gewasbescherming is ingenomen met de actieve opstelling vanuit de sector: "Het begint allemaal met de kennis bij de gebruiker zelf. Zij zijn bekend met de risico's en bijbehorende maatregelen. We moeten nóg meer dan voorheen rekening houden met omwonenden, activiteiten in de omgeving en passanten."

Voor meer informatie: www.ltonederland.nl
Publicatiedatum: