Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjan Nijdam, voorzitter Biowinkelvereniging:

"Kwaliteit staat voorop in bio-winkels en dat heeft z'n eerlijke prijs"

Uit een onderzoek van de Consumentenbond zou blijken dat circa 100 biologische producten in speciaalzaken duurder zijn dan in supermarkten. Op zichzelf geen schokbarend feit, want speciaalzaken zijn per definitie duurder dan supermarkten. De bio-winkels bieden een breed bio-assortiment met veel specialiteiten en hebben kennis in huis voor goede voedingsadviezen. "De goedkoopste zijn is niet het beleid van de bio-winkel en dat heeft meer dan een reden", stelt Arjan Nijdam, voorzitter van de Biowinkelvereniging. "Kwaliteit staat bij ons voorop en dat heeft z'n eerlijke prijs."

Relatie en regionaal

Een goede prijsvergelijking is niet eenvoudig, maar als je het doet, dan moet je het goed doen, zeker als het om biologische kwaliteit gaat. De biologische sector heeft de ambitie om de kampioen van de duurzame meerkamp te zijn. Dat geldt ook voor de biologische winkels. Dat betekent niet alleen voldoen aan lettertjes van de biologische wetgeving, maar ook faire prijzen voor en langdurige relaties met de biologische telers. Veel winkels, groothandels en merkspecialisten hebben jarenlange relaties met de telers. Dat wordt niet in de waagschaal gesteld als er even een goedkopere aanbieding is vanuit het buitenland. De biologische zuivel die de biologische winkels verkopen komt gegarandeerd uit Nederland. Goedkopere bio-melk uit het buitenland verdwijnt in de supermarkt, waar prijs nu eenmaal zo belangrijk is. Biologische winkels willen zoveel mogelijk bio-producten uit Nederland aanbieden, bij voorkeur uit de eigen regio. Dat wordt aangevuld met de beste specialiteiten uit het buitenland en dus niet de goedkoopste.

Samenstelling

Een ander belangrijk kwaliteitsaspect is de samenstelling van producten. Je kan een biologische jam met 50% toegevoegde bietsuiker niet vergelijken met een 100% biologische fruitbeleg. Biologische Italiaanse pasta van durumtarwe is echt iets anders dan biologische pasta van plakgraan. En biologische noten-vruchtenmuesli met 40% noten en zuidvruchten en veel havervlokken is van een andere kwaliteit dan muesli van tarwevlokken en een paar rozijnen.

Breed assortiment bio

Waar de biologische winkels in uitblinken is het brede bio-assortiment. Een gemiddelde winkel biedt 2.500 bio-producten aan. Naast de hardlopers zijn er tal van specialiteiten die voor een kleine groep klanten worden ingekocht, zoals Japanse specialiteiten, zeer brede keuze vegetarische producten, bijzondere theeproducten, een uitgebreid assortiment brood en kaas en natuurlijk de 'vrij van' producten, zoals lactose- en glutenvrij. "En dan hebben we ook nog de kennis in huis om mensen op voedingsgebied goed te adviseren. Daar is steeds meer vraag naar."

Geen laagste prijsgaranties in bio

Omdat ook de schaalgrootte van de biologische winkels veel kleiner is dan de meeste supermarkten, is het logisch dat de prijs over het algemeen wat hoger is. "Er wordt ook niet gestunt met die prijs, zoals in de supermarkt gewoon is. Daar dwingen ze elkaar in hun gevecht om marktaandelen tot laagste prijs garanties. Een gekte die alleen maar verliezers kent", volgens Nijdam. "Daar doen wij niet aan mee. In de biologische speciaalzaakketen krijgt iedereen een faire prijs voor zijn product. Zo blijft de kwaliteit gegarandeerd."

Voor meer informatie: www.biowinkelvereniging.nl
Publicatiedatum: