Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omschakelen voor akkerbouw en groenteteelt

Vierdaagse cursus omschakeling naar biologische landbouw

Biologische landbouw is een moderne en innovatieve sector die ondanks de economische crisis van de laatste jaren gestaag blijft doorgroeien. Heeft u interesse om kennis te maken met biologische landbouw of wilt u onderzoeken of biologische landbouw een interessante optie is voor uw bedrijf, meld u dan aan voor deze vierdaagse cursus.

Objectief beeld van de mogelijkheden

DLV Plant helpt u in deze cursus bij het verkrijgen van een objectief beeld van de mogelijkheden in de biologische sector. Hierdoor wordt het mogelijk een keuze te maken op basis van feiten en actualiteiten. Bedrijfsbezoeken op biologische bedrijven maken deel uit van de cursus. We maken kleine groepen (5 tot 10 ondernemers) om voldoende aandacht te kunnen besteden aan individuele vragen van de deelnemers.

Waarom deze cursus?

Telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest vraagt om een andere aanpak. Niet alleen in praktische maatregelen maar vooral ook in een structurele aanpak. De bedrijfsopzet, vruchtwisseling en preventief handelen bepalen voor een groot deel het uiteindelijke succes.

Bij het omschakelen verandert uw bedrijf ingrijpend. De omschakelperiode moet overbrugd worden en er is meestal extra aandacht nodig voor bijvoorbeeld bodemstructuur en onkruidbestrijding. Ook komen er veelal nieuwe gewassen op het bedrijf en is de teeltwijze anders. Deze cursus van DLV Plant helpt om dit traject goed en doordacht voor te bereiden en te doorlopen. Voorbeelden van onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn: Een optimale omschakeling van het bedrijf, goede keuzes in teeltmethoden, machines, gewasvolgorde, ziekten en plagen en gewaskeuze en afzet.

Cursusleiders

Christoffel den Herder (Adviseur biologische akkerbouw/vollegrondsgroenten) en Mathijs Tak (Adviseur biologische akkerbouw/vollegrondsgroenten) van DLV Plant verzorgen de cursus.

Cursusprogramma

  • Inleiding over biologische landbouw (regelgeving, omschakeling, controle).
  • Teelt en gewaskeuze (vruchtwisseling, bemesting, saldo's).
  • Arbeid en mechanisatie (onkruidmanagement en mechanische onkruidbestrijding).
  • Afzet, economie en financiering in de biologische sector (teelt- en afzetstrategie, bouwplanveranderingen, bouwplan- en gewaskeuzes).

Prijs van de cursus

De cursuskosten bedragen 750 euro (exclusief BTW). De cursus gaat door bij minimaal vijf aanmeldingen.

Datum en locatie

De startdatum van de cursus na overleg met de deelnemers, uitvoering in het voorjaar van 2014. Locatie nader te bepalen in Flevoland; bij voldoende belangstelling ook in andere regio's.

Aanmelden

U kunt zich tot 15 december 2013 aanmelden bij DLV Plant, via e-mail of telefonisch.
 
Rita Thenu (secretariaat)
[email protected]
0321 388821

Christoffel den Herder
[email protected]
06 12155131

Matthijs Tak
[email protected]
06 26544106

Jos van Hamont
[email protected]
06 53375257
Publicatiedatum: