Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Subsidie voor boslandbouwsystemen populair bij bio-landbouwers

Na een moeilijke start maakt de subsidie voor boslandbouwsystemen in Belgë dit jaar een mooie sprong voorwaarts. Het Agentschap voor Landbouw en Visserij ontving 7 inschrijvingen voor de aanplantsubsidie 2014 die samen goed zijn voor een verdrievoudiging van de gesubsidieerde oppervlakte. In totaal gaat het om bijna 62.000 euro aanplantsubsidie. Vooral bij bio-boeren is boslandbouw populair. Deze inschrijvingen omvatten de mogelijke aanleg van 960 bomen op meer dan 20 hectare nieuwe boslandbouwsystemen.

De aanplantsubsidie blijkt vooral populair bij bio-landbouwers: bijna alle inschrijvers voor de boslandbouwsubsidie vragen ook hectaresteun aan voor de biologische productiemethode. Vooral de aanplant van fruit- en notenbomen neemt toe. De huidige inschrijvingen bevatten voor meer dan 95 procent hoogstammige fruit- en notenbomen. Er zijn ook enkele landbouwers die zich vorig jaar inschreven, die dit jaar opnieuw subsidies aanvragen om nog meer percelen om te schakelen naar het boslandbouwsysteem.

De landbouwers met een goedgekeurde inschrijving kunnen, na de aanplant van het boslandbouwsysteem, de effectieve betalingsaanvraag indienen via de verzamelaanvraag 2014. Op basis van alle ontvangen inschrijvingen en het beschikbare budget bepaalde het Agentschap een subsidiepercentage van 70 procent. Als de Vlaamse regering en de Europese Commissie de boslandbouwsubsidie opnieuw goedkeuren, zullen er ook in 2014 subsidies kunnen worden aangevraagd.

Bron: Vilt via BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: