Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huiberts Bloembollen gedeeltelijk in omschakeling

Proef met bloembollen onder een zode van groenbemester

Tholen - Huiberts Bloembollen is momenteel gedeeltelijk in omschakeling naar de biologische werkwijze. Een perceel van 4 hectare is in omschakeling. John Huiberts vertelt dat hiervoor gekozen is omdat de markt voor biologisch bloembollen nog niet helemaal verzadigd is. "Er gebeurt momenteel te weinig in deze markt. Daarom hebben we besloten tot gedeeltelijke omschakeling. Ik durf nog niet alles om te schakelen, dit is al een vrij grote stap", aldus John.

Bijzonder is dat John alle bloembollen onder gras plant. Roelf Havinga van TEAM Ecosys geeft aan dat het onder gras planten van bloembollen niet nieuw is, maar dat deze methode bij Huiberts Bloembollen verder ontwikkeld is. "Dit komt door het gebruik van een gevarieerder groenbemestingsmengsel, inclusief versterkende gewassen. In dit groenbemestingsmengsel is onder meer tarwe, rogg, haver, lucerne, koolzaad, bladkool, vezelhennep en Alexandrijnse klaver verwerkt."John vertelt dat ze deze gewassen zelf gemengd hebben. "We kiezen bewust voor dit veelzijdige mengsel. Deze gewassen stralen allerlei verschillende geuren en sappen uit naar de bodem. Dit komt het bodemleven ten goede en geeft de plant een grotere weerstand."

Roelf bevestigt dit: "De groenbemester zorgt in combinatie met het bodemleven voor een goede drainage en vochtvoorziening en voorkomt ook onkruidvorming. Omdat de bloembollen onder actief groeiende groenbemesters geplant worden, zijn ze zo direct beschermd tegen klimaatinvloeden, ziekten en plagen. De gehele winterperiode injecteert het gewas voeding en beschermende stoffen over de diepte van de wortelzone, bij temperaturen boven 4 graden Celsius."Huiberts bloembollen streeft er met de niet-kerende grondbewerking naar het organische stofgehalte en bodemleven zo min mogelijk te verstoren. "Ingrijpen was noodzakelijk omdat we zagen dat het gehalte organische stof achteruit ging. Ploegen of onder stro dekken bleek dus niet de meest geschikte werkwijze. Op deze manier hopen we dit weer op peil te brengen." John geeft verder aan dat hij echt gelooft in dit systeem. "Daarom is de stap naar biologisch voor ons ook een stuk kleiner."Voor meer informatie:

John Huiberts
Huiberts Bloembollen
[email protected]
www.huibertsbloembollen.nl

Roelf Havinga
TEAM Ecosys
06 54240900
[email protected]