Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BioForum zet belangrijkste argumenten op een rijtje

Vernieuwing zaadwetgeving doet ook in België stof opwaaien

De vernieuwing van de Europese zaadwetgeving is een complexe aangelegenheid die al heel wat stof deed opwaaien. In dit gezamenlijke standpunt verklaren BioForum Vlaanderen en verschillende Vlaamse organisaties het belang van een wet die de mogelijkheid biedt om een diversiteit aan rassen op de markt te brengen en het toetreden van nieuwe aanbieders op de markt stimuleert. Voor alle duidelijk zet Frederic Ghys, beleidsmedewerker, de belangrijkste argumenten op een rijtje.

Registratiecriteria zijn geen kwaliteitsgarantie

Frederic: "De huidige registratiecriteria voor zaad zijn geen kwaliteitscriteria, maar criteria om rassen te kunnen beschrijven. Belangrijke kwaliteitsgaranties zijn de kiemkracht of de gezondheidstoestand van een zaad. In bepaalde gevallen is ook de mechanische zuiverheid van belang: een zuivere teelt zonder granen van andere soorten of rassen. Geen enkele van deze essentiële agronomische kwaliteiten staat beschreven in de huidige registratiecriteria."

"De wettelijke criteria eisen een hoge uniformiteit, terwijl net diversiteit van het gewas een kwaliteit is die wenselijk kan zijn voor de landbouw. Diversiteit verhoogt immers het aanpassingsvermogen van gewassen aan de lokale omstandigheden. In de selectie moet bovendien geteeld worden op verschillende kenmerken, waardoor diversiteit op enkele kenmerken soms niet te vermijden is. Door een strikte uniformiteit te eisen verhinderen de registratiecriteria - die bedoeld zijn om gewassen te beschrijven - toegang tot de markt van rassen die beantwoorden aan kwaliteitscriteria die samenhangen met diversiteit."

Vaag voorstel biedt onvoldoende ruimte aan niches en landrassen

Frederic: "Voor landrassen biedt het nieuwe wetsvoorstel ruimte voor de verkoop, legt het hen geen beperkingen meer op voor volume en vermarkting en geen beperkting tot de regio van herkomst. Tot daar het goede nieuws. Want landrassen moeten vanaf nu met een officiële beschrijving geregistreerd worden die stelt dat de rassen bestonden 'voor de nieuwe regelgeving in werking treedt'. Dit betekent dat de rassen behouden moeten blijven zoals ze ooit werden beschreven en dus niet verder kunnen ontwikkeld worden. Een boer die een traditioneel ras veredelt, moet het dus selecteren zodat geen enkel kenmerk wijzigt en zonder dat hij nieuwe eigenschappen inbrengt. Daardoor is deze teelt niet langer optimaal voor de agronomische wensen van de boer, die bijvoorbeeld ziekteresistentie wil inkruisen of het gewas beter geschikt wil maken voor de eigen bodem."

"Het voorstel voor de nichevariëteiten biedt enige ruimte, omdat hier geen registratieverplichting geldt. De nichevariëteiten kunnen vermarkt worden door professionele operatoren (kleine zaadhuizen met maximum tien werknemers of een omzet minder dan twee miljoen euro) of individuele tuinders. Maar de wetgeving blijft hierover erg vaag. De Europese Commissie kan in het huidige voorstel beslissen over het volume en over de labelvoorwaarden. Ook is het niet duidelijk hoe zwaar de administratiekost voor de professionele operator van deze nichevariëteiten zal wegen. Het wetsvoorstel schept dus interessante openingen, maar de voorstellen zijn nog te vaag en te beperkend geformuleerd."

Bron: BioForum
Publicatiedatum: