Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overheid moet stabiele voorwaarden creëren

"Kai Kreuzer: "Kleiner prijsverschil tussen bio en conventioneel nodig voor verdere groei"

Tholen - Woensdag 23 oktober werd in Amsterdam de persbijeenkomst BioFach/Vivaness 2014 gehouden. Eén van de sprekers was Kai Kreuzer, journalist en kenner van de internationale biologische markt. Hij gaf zijn visie op hoe de bio-branche de huidige groeicijfers ook in de toekomst vast kan blijven houden. "Hiervoor zijn stabielere voorwaarden nodig voor de biologische boeren en het prijsverschil tussen biologisch en conventioneel moet teruggedrongen te worden."

Allereerst besprak Kai de groeicijfers van de belangrijkste biologische markten. De VS vertoonde over 2012 met 10% ook de grootste marktgroei, gevolgd door Italië met +7,5%, Frankrijk met +7% en Duitsland met +6%. De groei is de laatste jaren wel hevig afgezwakt. In Duitsland groeide de markt in 2006 bijvoorbeeld nog met 18% en in de VS lag het groeipercentage op 21%.


Kai Kreuzer (links) hield zijn presentatie op een rondvaartboot in Amsterdam.

Hij gaf verder aan dat de biologische markten in Nederland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland zo goed groeien omdat biologische producten steeds breder te verkrijgen zijn. "De verkrijgbaarheid in Oost-Europese landen is een stuk slechter en dat is terug te zien in de lagere groeicijfers en het kleinere marktaandeel van minder dan 1%."

Prijsverschil moet afnemen

Kai gaf ook zijn visie op de prijzen die gehanteerd worden voor biologische producten. "Een tot 30% hogere prijs wordt geaccepteerd. In veel gevallen ligt het prijsverschil tussen de 30 en 100% en consumenten geven aan soms gechoqueerd te worden door de prijsverschillen."

Dat een gemiddeld prijsverschil van minder dan 30% haalbaar is bewijst Kai met een voorbeeld van Tegut in Hessen. Hij vergeleek de prijzen van een kilo appelen, 500 gram noodles, een kilo rijst, een liter melk, 250 gram boter en een kilo aardappelen en dit kwam neer op een gemiddeld prijsverschil van 28% tussen de biologische en conventionele variant. Tegut werkt echt volgens haar eigen idee over biologisch. Na ongeveer 25 jaar ligt het bio-aandeel in de winkel op ongeveer 20%."

Hij gaf verder aan dat de prijsverschillen in Oost-Europa bijvoorbeeld echt te groot zijn. "Daar is regelmatig bio-boodschappen doen echt alleen haalbaar voor de elite. Daar zit niet veel toekomst in." Kai erkent dat een lagere prijs niet van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden, maar benadrukt wel het belang.

Rol voor overheid

Voor de verdere groei van de bio-branche ziet hij een rol voor de overheid weggelegd, op diverse niveaus. "Boeren hebben een stabiele omgeving nodig. In ieder land worden andere subsidies gehanteerd en dit verandert vaak om de zoveel tijd. Een bio-boer weet dus niet hoe de situatie er over 5 jaar uitziet." Verder hoopt Kai dat in de toekomst de certificeringskosten compleet gedekt zullen worden en dat er meer steun komt voor het gebruik van bio-producten in kantines. "Ook is er behoefte aan meer advies voor boeren, verwerkers en handelaren. En in de Zuid- en Oost-Europese landen heeft men hulp nodig om productie- en marktstructuren te ontwikkelen."

Voor meer informatie kunt u terecht bij Kai Kreuzer.