Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snelle check voor allergische consument

Samen met de stichting Voedselallergie ontwikkelt Wageningen UR Food & Biobased Research de Allergie-Checker. Een app die de allergische consument ondersteunt bij het boodschappen doen, zodat het maken van een veilige voedselkeuze makkelijker wordt.

Het is niet eenvoudig voor mensen met een voedselallergie om boodschappen te doen: de letters op de etiketten zijn klein, de informatie niet in een oogopslag voorhanden. Om gemakkelijker toegang tot allergeneninformatie te krijgen, wordt met diverse partners de Allergie-Checker ontwikkeld. Een hulpmiddel dat is afgestemd op het persoonlijke profiel van de allergische consument.

De partners in het project zijn Voedingscentrum, FoodShopper, cateraar Sodexo, Jumbo Supermarkten, LEI Wageningen UR en ICT ontwikkelaars Noldus, Q-Ray en Mobihealth. Ook mensen met een voedselallergie worden intensief bij de ontwikkeling betrokken, zodat de app optimaal aansluit bij hun verwachtingen en praktijkervaringen.


Hoe werkt het?

De app voor smartphone of tablet/computer biedt de mogelijkheid om per gezin een persoonlijk profiel aan te maken. In het persoonlijke profiel kan de allergische consument aangeven voor welke allergenen hij/zij gevoelig is, hoe allergisch hij/zij is (product bevat allergeen of product bevat sporen van het allergeen) en hoe de informatie getoond moet worden (wat mag wel of niet gegeten worden). De informatie die de gebruiker ontvangt over de geschiktheid van een product, is helemaal afgestemd op het ingevoerde profiel.

Wanneer de consument met de smartphone de barcode op de verpakking scant, ontvangt hij/zij informatie over de geschiktheid van het product. Het is ook mogelijk om thuis al te zoeken naar producten zodat het winkelen gemakkelijker wordt.

Databases

Bij de ontwikkeling van de app is gebruik gemaakt van de levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum en de databases van Jumbo Supermarkten en Sodexo. Op dit moment bevat de Allergie-Checker productinformatie van bijna 30.000 artikelen. Het is de bedoeling om deze gegevensbronnen in de toekomst verder uit te breiden. De interpretatie van de data in de databases en het combineren van informatie uit deze databases vindt plaats via een aparte interpretatielaag. Hierdoor kunnen nieuwe databases toegevoegd worden zonder dat de software opnieuw ontworpen moet worden. Ook nieuwe functionaliteiten kunnen zonder veel aanpassingen aan de software van de app worden toegevoegd.

Gebruiksvriendelijk

De app is snel en geeft direct inzicht in de allergeneninformatie van het opgevraagde product. Om het gebruik gemakkelijk en vertrouwd te maken, is de app gebaseerd op een aantal psychologische principes: de Allergie-Checker biedt informatie op verschillende niveaus aan en in verschillende presentatiestijlen, maar geeft ook openheid over de oorsprong van de data.

Prototype

Op 12 oktober heeft Food & Biobased Reseach het prototype van de app gepresenteerd tijdens de familiedag van de stichting Voedselallergie. In november van dit jaar wordt het prototype door een groep allergische consumenten getest, zodat deze gebruikerservaringen meegenomen kunnen worden in de verdere ontwikkelingen van de app.

Voor meer informatie: Nicole Koenderink
Publicatiedatum: