Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Aantonen, dat is het toverwoord"

Met Skal-inspecteur Erwin Kuiper mee op controle

Op de website Biologisch Lekker Natuurlijk is de onderstaande blog van Erwin Kuiper geplaatst. Erwin Kuiper is inspecteur van Skal Biocontrole en neemt de lezer in zijn blog mee op één van de inspecties die hij onlangs deed. Dit om uit te leggen hoe de Skal-inspecties in de praktijk gaan:

Hoe weet je nou zeker dat een biologisch product écht biologisch is? Als inspecteur van Skal Biocontrole, zet ik me daar voor in. Om uit te leggen hoe onze inspecties in de praktijk gaan, neem ik jullie graag mee op één van de inspecties die ik deze week deed bij een geitenhouder…

Geiten in de zon

Terwijl ik het erf oprij, weet ik het eigenlijk al: dit is een voorbeeld van een echte biologische ondernemer. Misschien is het intuïtie, misschien laat ik me leiden door de vrolijk ogende geiten in het herfstzonnetje. Hoe dan ook: ik verwacht deze inspectie geen grote afwijkingen. Vertrouw ik dan de boer op zijn blauwe ogen? Nee hoor, hij moet nog steeds aantonen dat hij een betrouwbaar biologisch ondernemer is. Aantonen, dat is het toverwoord.

Hup, de wei in!

Ik begin mijn inspecties altijd met een rondje op het bedrijf. We lopen door de lege stallen richting het weiland. In het weiland aangekomen, sta ik tussen de jonge geiten. Die zijn reuze nieuwsgierig en knabbelen aan mijn jas. Om te bekijken of de wei voldoet, loop ik tot het einde van de wei. Een sliert van geiten loopt achter me aan. In de verte lopen de melkgeiten in een andere wei. Dus springen we over een hek en gaan we op naar de volgende wei. Eenmaal weer binnen schrijf ik het volgende op in mijn rapport:
Huisvesting binnen:
"Stallen gezien (leeg), schuilhutten gezien. Geen ontsmettingsmiddelen gezien.
Er is voldoende natuurlijke ventilatie en daglichtinval in de stallen aanwezig. De rustruimte/vaste bodem is voorzien van voldoende droog strooisel. Er worden geen dieren aangebonden. De bezettingsgraad voldoet aan de norm. De vloer van de stal is niet glad en is voor minimaal 50% dicht. Bij het regelmatig reinigen en ontsmetten wordt alleen water gebruikt."
Buitenruimte:
"Alle geiten buiten gezien in de wei. De dieren hebben toegang tot weidegrond die niet drassig of overbegraasd is."

Het is geen interview

Blije geiten in een mooie wei, dat is het beeld dat de consument heeft bij biologische geitenmelk. Maar dat is niet genoeg om biologisch gecertificeerd te kunnen worden. De wetgeving vraagt nog veel meer van de biologische boer. Deze boer is goed voorbereid, er ligt al een stapel documenten op me te wachten op de eettafel. We duiken samen in de administratie. Met de voerbonnen toont de boer aan dat de geiten biologisch gecertificeerd krachtvoer krijgen. En de pasgeboren geiten krijgen gecertificeerd biologische geitenmelkpoeder. Dat kan de boer aantonen, hij doet namelijk een ingangscontrole en bewaart de etiketten en facturen. Bij elke vraag die ik stel, moet de boer met bewijs komen om aan te tonen dat het klopt. Het is dan ook geen interview, elke uitspraak moet bewezen worden. Medicijnregistratie, perceelsregistratie, mestregistratie, alles wil ik inzien. Als al mijn vragen zijn beantwoord en alle documenten beoordeeld, sluit ik mijn inspectie af. Voor de boer zit de jaarlijkse inspectie er weer op. De boer heeft aan mij aangetoond dat hij voldoet aan de biologische wetgeving. Op kantoor checkt een collega mijn inspectierapport nog. Deze certificatiemedewerker neemt een certificatiebesluit. Daarmee borgen wij onze onafhankelijkheid.

Erwin Kuiper - Skal Biocontrole

Voor meer informatie: www.biologischlekkernatuurlijk.nl
Publicatiedatum: