Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beschikt sinds 2006 over Skal-certificering

Van Uden: transparant over ethisch ondernemen

Vanaf september 2013 staan alle gegevens met betrekking tot het ethisch ondernemen door Van Uden geregistreerd bij het Britse Sedex, de kennismanagement-leverancier voor het meten en verbeteren van ethische en verantwoorde zakelijke praktijken in de wereldwijde logistieke ketens.
 


Op 27 september heeft Van Uden Logistics het SMETA 4 pillar certificaat ontvangen uit handen van SGS Auditing. SMETA staat voor Sedex Members Ethical Trade Audit. Op verzoek van opdrachtgever Nestlé heeft Van Uden de audit doorlopen, waarmee aangetoond wordt dat Van Uden aan de eisen voldoet voor ethisch verantwoord handelen. De aandachtsgebieden die werden onderzocht zijn:

  • Arbeidsnormen
  • Gezondheid & veiligheid (zoals ARBO)
  • Milieu
  • Bedrijfsethiek

SGS: "Van Uden springt er met name uit op het gebied van veiligheid, zoals het geven van veiligheidstrainingen via e-learning, BHV, brandveiligheid en transparantie."

Sedex, de Supplier Ethical Data Exchange, bevat alle gegevens over maatschappelijk verantwoord ondernemen van de aangesloten organisaties. Door deze gegevens bij Sedex vast te leggen kan Van Uden eenvoudig informatie delen met andere organisaties en Sedex-leden, om zo inzicht te geven in het MVO-beleid. Zo kunnen ook de klanten zien of Van Uden voldoet aan de MVO-eisen die zij zelf stellen.


Informatie delen

Van Uden Kwaliteit & Duurzaamheid manager Roeland Romijn: "We vinden het belangrijk om ontwikkelingen in de supply chain te monitoren en transparant te maken. We zien Sedex dan ook als een belangrijk instrument voor het delen van informatie. Zo dragen we actief bij aan een schoner milieu en aan het voorkomen van sociale misstanden in de logistieke keten. De Sedex registratie bespaart ons tijd en geld, omdat we dezelfde informatie met meerdere partijen online kunnen delen."

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de genen van de onderneming. Om voedselveiligheid én de veiligheid van medewerkers te garanderen werkt Van Uden Logistics volgens de strenge internationale en nationale richtlijnen die gesteld worden in de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en BRC (British Retail Consortium) certificeringen. In 2006 is daaraan de Skal-certificering toegevoegd, waarmee ook de richtlijnen voor biologische producten worden geborgd.


Operational excellence

Wybe Jan Bleeker, directeur Van Uden Logistics: "Na de onstuimige groei van de afgelopen jaren gaan we ons nu concentreren op het stroomlijnen van de operaties en een efficiënte logistiek keten, zodat we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Dat doen in alle openheid: kwaliteit, veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan daarbij centraal. Een ethische audit is voor ons een hulpmiddel om ons scherp te houden. Bovendien wordt Sedex de komende jaren voor grote producenten en handelaren binnen de voedselindustrie steeds belangrijker. Van Uden is met deze registratie de concurrentie een stap voor."

Van Uden: duurzaam op bestemming

Van Uden is gespecialiseerd in de opslag en distributie van levensmiddelen, wijnen en gedistilleerde dranken en vervoert twee miljoen pallets per jaar door de hele Benelux. Vanuit verschillende strategisch gelegen locaties verzorgen 600 medewerkers dagelijks de logistieke activiteiten voor grote voedselproducenten en retailers. Van Uden is tevens de grootste binnenvaartoperator van de Benelux. In 2013 zal bijna 800.000 TEU via de binnenvaart vervoerd worden. Slechts 20% van deze volumes gaat via de container overslagterminal in Alphen aan den Rijn: Alpherium. De meerderheid wordt vervoerd naar andere bestemmingen. Ook hiermee onderscheid Van Uden zich van de markt: door een schoon alternatief te bieden voor wegvervoer.

Kijk voor meer informatie op www.vanuden.com.
Publicatiedatum: