Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lezing loopt uit in leerzame conversatie

"Tristam Stuart: "Voedselverspilling gezamenlijk terugdringen"

Tristram Stuart zou een presentatie geven in Wageningen, maar studenten hadden zo veel vragen voor de beroemde campagnevoerder tegen voedselverspilling, dat de lezing uitliep op een gezellige en leerzame conversatie.

Supermarkten en voedselverspilling

"Jullie mogen me gerust onderbreken als jullie vragen hebben", had Stuart voorafgaand aan zijn presentatie gezegd, ten overstaan van een bomvolle collegezaal. Hij was nog maar net begonnen aan de introductie van zijn initiatief 'Feeding the 5000', of de eerste handen gingen al omhoog. "Wat verwacht je dat Ahold over een paar jaar zal doen aan voedselverspilling", vroeg een student, nadat Stuart verteld had dat hij tijdens evenementen lunches voor 5000 mensen bereidt van voedsel dat door winkels is bestempeld als 'onverkoopbaar'. Stuart antwoordde: "Als we voldoende druk uitoefenen op de supermarkten, denk ik dat Ahold over een paar jaar een transparant systeem heeft dat laat zien voor hoeveel voedselverspilling het bedrijf verantwoordelijk is. Door die openheid zal de concurrentie toenemen en zullen bedrijven beter hun best doen om ook op dit vlak als beste uit de bus te komen."


Transparantie

Voorlopig, zo liet Stuart duidelijk weten, is hij niet te spreken over de rol van supermarkten. "Zij zijn de grootste veroorzakers van voedselverspilling. Het is walgelijk", sprak hij de jongeren toe. Als supermarkten groenten met een afwijkende vorm of een klein plekje niet willen afnemen, hebben leveranciers vaak geen andere opties dan de producten te verkopen als varkensvoer of, erger nog, te composteren, legde Stuart uit. Maar, voegde aan zijn betoog toe, de eerste stappen richting meer transparantie over de rol van supermarkten zijn gezet. "Druk op de overheid en supermarkten blijft nodig om sociale of politieke veranderingen teweeg te brengen. Samen kunnen wij dat doen."

Voor meer informatie: dr. L (Ljiljana) Rodic-Wiersma
Publicatiedatum: