Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oppervlakte daalt wel, vooral in de tuinbouw

Britse biologische markt vertoont tekenen van herstel

Na enkele jaren van daling (sinds 2008) als gevolg van de recessie vertoont de biologische markt in het Verenigd Koninkrijk eindelijk tekenen van herstel. In mei 2013 bleek uit nieuwe cijfers van Kantar Worldpanel al dat de biologische omzet in de supermarkten in de eerste drie maanden van 2013 met 1,6 procent was toegenomen. Dit was de eerste keer dat de sector jaar op jaar groei vertoonde sinds 2009. De verkoop bereikte hiermee weer het niveau van mei 2011.

Ook uit marktinformatie van Soil Association blijkt dat de autonome omzet in de onafhankelijke winkels, horeca en online gestegen is. Jim Twine van de Soil Association ziet het paardenvleesschandaal als het keerpunt voor veel consumenten.Ook supermarktketen Waitrose heeft melding gemaakt van een opleving in de biologische levensmiddelenverkoop. In juni vertelde managing director Mark Price bij de opening van een vestiging in Greenwich dat de omzet van biologisch voedsel bij Waitrose in het laatste kwartaal met 6,6 procent gestegen was. Dit nadat er jarenlang geen groei opgetekend kon worden.

Producenten rapporteren daarnaast over verhoogde premies voor rundvlees en potentieel voor melk, nu er tekorten ontstaan op de markt. Steeds meer producenten verkiezen het verlaten van de sector boven omschakeling, terwijl de vraag groeit.

Oppervlakte daalt

De nieuwste bio-statistieken zijn gepubliceerd door Defra. In juni bleek dat de totale oppervlakte van de biologische of in omschakeling zijnde grond in het Verenigd Koninkrijk in 2012 gedaald is tot 606.000 hectare, vergeleken met de piek van 744.000 hectare in 2008. De grootste daling in deze periode heeft in Schotland plaatsgvonden. En zowel in Engeland als Wales zijn in de afgelopen twee jaar reducties gezien. Vooral de tuinbouwproductie daalde enorm, met een daling van 22 procent tussen 2011 en 2012.

Bron: OrganicDataNetwork
Publicatiedatum: