Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Korenschoof in 2013 meest innovatieve biologisch bedrijf

Aanmeldingen Ekoland Innovatieprijs 2014 welkom

Ekoland, een onafhankelijk vakblad voor de biologische keten, reikt in januari 2014 voor de zevende keer de Ekoland Innovatieprijs uit aan biologische boeren en tuinders die inspireren met slimme innovaties of een uitstekend samenhangende aanpak. Aanmeldingen voor de Ekoland Innovatieprijs zijn weer welkom. Iedereen mag biologische boeren of tuinders aanmelden. Klik hier om het aanmeldformulier te downloaden.

In 2013 is de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan Kees en Conny Steendijk van de Korenschoof uit Zeeland. De Ekoland Innovatieprijs 2014 wordt feestelijk uitgereikt op woensdag 22 januari op de BioVak in de IJsselhallen te Zwolle. Er is een geldbedrag van in totaal 2500 euro beschikbaar voor de drie prijswinnaars, beschikbaar gesteld door de Rabobank.Winnaars van vorig jaar ontvingen flinke publiciteit, ketencontacten en veel complimenten van gemeente tot vaste klanten. In 2013 is de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan Kees en Conny Steendijk van de Korenschoof uit Zeeland, met als tweede prijswinnaar melkveehouders Sierd Deinum, Joke Ensing en dochter Welmoed uit het Friese Sondel en de derde prijs voor Joost van Strien uit Ens in de Noordoostpolder.

De werkwijze van akkerbouwers Kees en Conny Steendijk gaat dwars tegen alle normale manieren van werken in. Met 75% minder zaaizaad, zonder land te ploegen, komen zij tot hoge graanopbrengsten van 7 tot 9 ton bakwaardige tarwe per hectare. Dit hebben ze ontdekt door goed waar te nemen en zelf te experimenteren met zaaizaadbehandeling en selectie, zaaidiepte en plantdiepte, bijgehouden in zowel plantenreeksen als grafieken. Kees en Conny zijn druk bezig met zelf zaad schonen en selecteren, een zorgvuldige aanpak gericht op hoge kiemkracht. Door breed uit elkaar te zaaien, gaan de graanplanten uitstoelen en krijgen zij meer halmen per plant. Zij werken samen met andere telers in de onbereden beddenteelt, en willen hun bedrijf verder ontwikkelen met teeltproeven waar ze ook jonge boeren bij betrekken.

Melkveehouders Sierd Deinum, Joke Ensing en dochter Welmoed uit het Friese Sondel zijn al 8 jaar innoverende 'Pure Graze boeren', die met en voor hun oud-stagiair een tweede bedrijf runnen. Met stripgrazen en goed kijken naar hun koeien en diergedrag produceren ze goed. Zonder antibiotica, met alleen gedroogde luzernebrok naast de weidegang. Maatschap Deinum-Ensing gaat ver in het bevorderen van biodiversiteit voor gezonde koeien: met mozaïek-maaien laten ze 5 meter brede stroken gras staan en voeren ze veel kruiden.

Akkerbouwer Joost van Strien uit Ens realiseert een nagenoeg klimaatneutraal akkerbouwbedrijf. Hij experimenteert met maaimeststoffen, zelf tot aan inkuilen op een akkerbouwbedrijf aan toe, waardoor hij bijna geen dierlijke mest gebruikt. Joost is een teler met een grote innovatieve kracht, die graag samenwerkt om nog verder te innoveren. Door jongeren ruimte te bieden op zijn bedrijf, laat hij jonge telers kennismaken en experimenteren met eigen ondernemerschap.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit oud-akkerbouwer Jan Jonkman, oud-bodemonderzoeker Jan Bokhorst en Kees van Veluw, Geertje Schlaman en Maria van Boxtel. Bezoekers aan de BioVak kunnen kennismaken met de genomineerden tijdens de presentatie op woensdag 22 januari 2014.
Publicatiedatum: