Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drentse bijeenkomst over bodembiodiversiteit: 19 september

Investeren in de bodem loont

Op donderdagmiddag 19 september vindt in Hijken een bijeenkomst plaats over biodiversiteit in de bodem, speciaal voor akkerbouwers die willen leren én ervaren dat investeren in de bodem loont. Want dat is de conclusie van het driejarig project Beter Boeren met Biodiversiteit. In interactieve workshops komen onder andere de aanvoer van organische stof, en het beoordelen van compost en kluiten uit de bodem aan bod. Verder zijn er presentaties vanuit de Provincie Drenthe en Suiker Unie, die als stakeholders bij het project betrokken waren. Aanmelden kan tot woensdag 18 september.

Kijken, discussiëren en leren

De slotbijeenkomst Beter Boeren met Biodiversiteit in Drenthe is bedoeld voor akkerbouwers, adviseurs, beleidsmakers, waterbeheerders en bedrijfsleven. Zij hebben namelijk allemaal direct of indirect te maken met bodembiodiversiteit en bijbehorende maatregelen en beleid. Naast korte plenaire presentaties zijn er vijf interactieve workshops waarin deelnemers met begeleiders van het project aan de slag gaan met organische stofgehaltes, compost en kluiten uit de bodem. U bent welkom bij akkerbouwbedrijf Dijksterhuis, Oranjekanaal ZZ61 in Hijken, van 14:00–18:00 uur. U meldt zich aan via www.louisbolk.nl/bijeenkomst19sept. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Oogst van drie jaar kennisontwikkeling en kennisuitwisseling

In het project hebben ruim 20 akkerbouwers actief gewerkt met maatregelen die bijdragen tot een duurzaam beheer van de bodem. Tijdens studie- en veldbijeenkomsten hebben zij bodems van collega-akkerbouwers bestudeerd, en hebben ze demo's aangelegd met groenbemesters en compost. Dit waren concrete maatregelen waardoor het organische stofgehalte toenam, het bodemleven werd gestimuleerd en problemen met vocht verminderden. Een bijkomend effect is dat de uitspoeling van nutriënten verminderde en de bodemstructuur verbeterde. Dat heeft uiteindelijk ook z'n effect op de portemonnee. Hoe meer het natuurlijke systeem van de bodem gestimuleerd wordt, des te minder inputs zoals meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen ingezet hoeven te worden. Een gezonde bodem helpt namelijk ziekten en plagen te voorkomen.

Over het project Beter Boeren met Biodiversiteit

Het project Beter Boeren met Biodiversiteit is in 2010 gestart en wordt eind 2013 afgerond. Het project is uitgevoerd door HLB en het Louis Bolk Instituut. De financiering is afkomstig vanuit de provincie Drenthe en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Eind 2013 is de brochure Aan de slag met bodembiodiversiteit, geschreven door bodemonderzoeker Marleen Zanen met alle 'lessons learnt', beschikbaar via www.louisbolk.nl
Publicatiedatum: