Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Léon Veltman: "Hebben luxeprobleem: we moeten met 3 deeltijdklassen starten"

Grote toestroom nieuwe studenten op Warmonderhof

Tholen - Warmonderhof in Dronten staat aan het begin van een nieuw schooljaar. Begin september is de introductieweek voor de nieuwe studenten van de dagopleiding gehouden. "We hebben het er maar druk mee. Er zijn 45 studenten aangemeld voor onze vierjarige voltijds MBO-opleiding voor bio-dynamische landbouw. Hierdoor starten we dit schooljaar met twee eerste klassen. Dit is erg bijzonder, sinds de jaren '90 heeft onze school niet zoveel aanmeldingen gehad", vertelt Léon Veltman, die samen met Rosemarie Slobbe de directie van Stichting Warmonderhof vormt.


Eén van de twee eerste klassen poseert voor Biojournaal in de hooischuur.

Léon geeft aan dat er voor de BBL-opleiding (deeltijd) zelfs nog meer animo is. "Hier hebben zich al 70 studenten voor aangemeld. De belangstelling is zo groot dat we met drie klassen moeten starten. Dit bezorgt ons een luxeprobleem, aangezien we hiervoor onze schema's om moeten gooien." De deeltijdopleiding gaat in oktober van start. "We kiezen voor de derde groep voor een andere opzet. Zij zullen iedere week één keer les krijgen, in plaats van twee dagen op rij in de twee weken." Aanmelden voor de deeltijdopleiding is nog mogelijk.

Léon denkt dat de forse toename van het aantal aanmeldingen mogelijk het gevolg is van het feit dat Warmonderhof de laatste tijd bewust meer de publiciteit opgezocht heeft. "Via internet is er tegenwoordig rechtstreeks contact mogelijk met de toekomstige studenten, dat lijkt ook zijn vruchten af te werpen. We zijn ieder geval erg blij met het groeiende aantal studenten." De gevolgen van de groeiende bio-branche zijn volgens hem wel aan Warmonderhof voorbij gegaan. "Deze groei is volgens mij niet de oorzaak van de stijging van het aantal studenten. Zo hadden we in de jaren 80 bijvoorbeeld veel meer studenten. Toen waren er zo'n 200 dagscholieren. Wel denk ik dat men er door de crisis eerder voor kiest om te gaan studeren dan te gaan werken. En de toename van het aantal deeltijdstudenten hangt volgens mij samen met de ontwikkelingen in de stadslandbouw."


Léon en zijn vrouw Do.

Persoonlijke groei op Warmonderhofbedrijven

De studenten van Warmonderhof gaan gedurende hun opleiding aan de slag op de diverse praktijkbedrijven van de school. "Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de studenten. Vooral voor de studenten die uit de stad komen hebben we onze bedrijven nodig. Zij kunnen hierdoor kennismaken met het boerderijleven." Léon vertelt dat deze studenten in vier jaar tijd vaak een enorme verandering doormaken. "Ze transformeren hier echt van stadskind naar boer. Eén van de mooiste complimenten kreeg ik onlangs van een vader van een Belgische student. Die was hier heel jong gekomen en de schoolresultaten zeiden hem niet eens heel veel, maar hij was enorm blij met de ontwikkeling die zijn zoon hier op persoonlijk vlak heeft doorgemaakt."



Stichting Warmonderhof heeft in totaal meer dan 100 hectare in beheer. Er wordt onder meer op 3,5 hectare tuinbouw bedreven en de studenten kunnen aan de slag in de veehouderij en de akkerbouw. "De tuinbouwproducten verkopen we in onze Hofwinkel en in de Hofwebwinkel. Men kan hier ook een abonnement op nemen. De akkerbouw is wel vrij grootschalig. Deze producten zetten we in de handel af. Ze gaan onder meer naar Green Organics." Vorig jaar is Warmonderhof ook met eigen kaasverwerking begonnen. Léon verwacht dat studenten daar in de toekomst ook mee aan de slag kunnen gaan. "Al zal dit niet heel intensief zijn, omdat dit heel specialistisch werk is."

Voor meer informatie:

Léon Veltman
Stichting Warmonderhof
Wisentweg 12
8251 PC Dronten
06 20625411
[email protected]
www.warmonderhof.nl