Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM EU: geen herziening, maar gerichte verbeteringen

Zoals gemeld op 4 juli gaf de EU Commissie aan binnenkort haar plan van aanpak voor vernieuwing van de wetgeving bekend te maken, na een evaluatieproces van anderhalf jaar. De Commissie verkent nu nog verschillende richtingen. Het basisscenario bestaat uit veranderingen die hoe dan ook worden doorgevoerd omdat ze nodig zijn op basis van al genomen besluiten. Bijvoorbeeld het Verdrag van Lissabon, dat voorziet in een andere besluitvormingsprocedure, waarbij het Europees Parlement waarschijnlijk een grotere rol krijgt. Het basisscenario is de nuloptie. Daarnaast heeft de EU Commissie 3 scenario's geschetst: een verbeterde status quo, een marktgedreven scenario en een principe-gedreven scenario. Onder ieder van die drie scenario's heeft de EU Commissie een aantal veranderingen van de huidige regels voorgesteld die volgens haar bij die scenario’s passen. In het najaar van 2013 komen de eerste tekstvoorstellen voor aanpassing die, na overleg en besluitvormingsrondes, vanaf 2016 zullen moeten ingaan. Stakeholders zijn gevraagd om te reageren op deze ideeën.

De hele biologische sector van mening is dat een volledig nieuw wetgevingsproces, dat jaren in beslag gaat nemen, niet nodig is. Er moeten een aantal gerichte verbeteringen doorgevoerd worden, onder meer op het gebied van de certificering en controle (meer verantwoordelijkheden voor bedrijven om een goed kwaliteitssysteem te implementeren en toezicht daarop door certificeerders), op aspecten als eerlijke handel en duurzaamheidsprestaties voor handel en verwerking, maar een totale vernieuwing is onnodig. De IFOAM EU heeft haar voorstellen voor gerichte verbeteringen aan de Commissie gepresenteerd. Een aantal relevante documenten voor wie hierin interesse heeft: een compilatie van standpunten die samen een beeld geven van wat de Europese biologische sector vindt dat nodig is om de huidige regels te verbeteren. Dat is hier te vinden.

Daarnaast heeft IFOAM EU de scenario's met voorstellen van de commissie geanalyseerd en daar de onderdelen uitgekozen en becommentarieerd die naar haar mening passen bij een betere verordening.

Klik hier voor het document van IFOAM EU.

Indien u vragen hebt over de herziening van de verordening kunt u contact opnemen met Marian Blom.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: