Nederlandse vrachtwagen- en buschauffeurs krijgen in het buitenland boetes voor zaken die hier door de vingers worden gezien. Vooral overtreding van de rusttijden wordt zwaar bestraft. Wie in Nederland vijf minuten korter rust dan moet, komt daar vaak mee weg. "Maar niet in het buitenland", zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Vooral in Spanje kunnen de boetes oplopen tot duizenden euro's. In enkele landen kijkt de politie via de tachograaf welke overtredingen de chauffeur de afgelopen 28 dagen heeft begaan.

Boete met terugwerkende kracht

Als de chauffeur te kort gerust heeft of te hard heeft gereden, krijgt hij met terugwerkende kracht een boete in het buitenland. Voor elke kleine overtreding wordt een aparte boete uitgeschreven, zegt TLN.

Volgens Transport en Logistiek Nederland worden de Nederlandse chauffeurs bewust opgezocht, omdat de buitenlandse politie weet dat zij in eigen land vaak niet bekeurd zijn voor overtredingen en omdat bij de Nederlanders geld te halen is. Volgens TLN krijgen zo zes op de tien gecontroleerde chauffeurs een bon.

Rusten op vluchtstrook

Veel chauffeurs zouden nu uit angst om de rusttijden te overtreden op de vluchtstrook parkeren. "De bekeuring die ze daarvoor krijgen, is veel goedkoper dan wat ze uiteindelijk in het buitenland moeten betalen", zegt Transport en Logistiek Nederland.

TLN wil in Brussel praten over aanpassing van de Europese regels.

Bron: NOS