Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse Vrachtwagenchauffeurs vaker de pineut in het buitenland

Nederlandse vrachtwagen- en buschauffeurs krijgen in het buitenland boetes voor zaken die hier door de vingers worden gezien. Vooral overtreding van de rusttijden wordt zwaar bestraft. Wie in Nederland vijf minuten korter rust dan moet, komt daar vaak mee weg. "Maar niet in het buitenland", zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Vooral in Spanje kunnen de boetes oplopen tot duizenden euro's. In enkele landen kijkt de politie via de tachograaf welke overtredingen de chauffeur de afgelopen 28 dagen heeft begaan.

Boete met terugwerkende kracht

Als de chauffeur te kort gerust heeft of te hard heeft gereden, krijgt hij met terugwerkende kracht een boete in het buitenland. Voor elke kleine overtreding wordt een aparte boete uitgeschreven, zegt TLN.

Volgens Transport en Logistiek Nederland worden de Nederlandse chauffeurs bewust opgezocht, omdat de buitenlandse politie weet dat zij in eigen land vaak niet bekeurd zijn voor overtredingen en omdat bij de Nederlanders geld te halen is. Volgens TLN krijgen zo zes op de tien gecontroleerde chauffeurs een bon.

Rusten op vluchtstrook

Veel chauffeurs zouden nu uit angst om de rusttijden te overtreden op de vluchtstrook parkeren. "De bekeuring die ze daarvoor krijgen, is veel goedkoper dan wat ze uiteindelijk in het buitenland moeten betalen", zegt Transport en Logistiek Nederland.

TLN wil in Brussel praten over aanpassing van de Europese regels.

Bron: NOS
Publicatiedatum: