Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mooie manier om inwoners van Lelystad bij het gebied te betrekken"

Rondleidingen door Biologische Streekgidsen slaan aan

Tholen - Elke derde woensdag van de maand kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een rondleiding door het biologische landbouwgebied in Lelystad-Noord, ook wel De Tuin van Lelystad genoemd. De streekgidsen vertellen over de geschiedenis van het gebied, welke producten er geteeld worden en nemen de deelnemers mee op ontdekkingstocht. "In de Week van de Smaak organiseren we een Proef de Smaak van het Flevolandschap-wandeling, daarbij kunnen de deelnemers het landschap ook proeven", vertelt Ingrid Cremer, projectleider van het Centrum Biologische Landbouw aan de Bronsweg in Lelystad.De rondleidingen worden gegeven in het grootste aaneengesloten biologisch landbouwgebied van Europa. "De deelnemers ervaren de bedrijvigheid op het gebied van multifunctionele landbouw en krijgen tijdens de rondleiding een beeld van de diversiteit van het gebied." Ingrid geeft aan dat de meeste deelnemers uit Lelystad zelf en de regio Flevoland komen. "De meesten kennen het gebied niet en hebben geen idee van wat er allemaal in het gebied aan de stadsrand te zien is. De bossen, natuurgebieden, het coulissenlandschap en de op de natuur gerichte landbouw maakt de rondleiding voor de deelnemers heel verrassend en het is een mooie manier om de mensen meer bij het gebied te betrekken. De deelnemers zijn na afloop erg enthousiast, dat is mooi om te zien."


Rondleiding door Lex Kruit.

De Biologische Streekgidsen zijn zo'n vijf jaar geleden vanuit een speciaal project opgeleid. Het gaat om vrijwilligers die veel affiniteit hebben met de biologische landbouw. De rondleiding van gisterenmiddag (21 augustus) werd gegeven door Janny Kruit. Zij heeft jarenlang met haar man Lex een biologisch landbouwbedrijf gerund aan de Zeebiesweg in Lelystad.

Janny heeft zich tijdens de rondleiding vooral gericht op de vragen van de deelnemers: "Eén van de deelnemers vroeg zich af hoe je nu kunt zien of een product echt biologisch is. Andere deelnemers wisten al dat je dit kunt zien aan het EKO-keurmerk. Aan het eind van de rondleiding ontvingen de deelnemers wat zaadjes van De Bolster en kruiden van De Polderkol. Op de ene verpakking stond het EKO-keurmerk en op de ander het EU-logo. Daarmee kon ik dit dus mooi uitleggen."Ze geeft aan dat het prachtig weer was om met de deelnemers langs de gewassen te lopen waar haar zoon nu biologische groenten teelt. "Daar konden ze mooi zien hoe wij groenbemesters inzetten. Ook vroeg ik ze bij het veld met pastinaken of ze wisten welk gewas dit is. Dat bleek nog vrij lastig. Al wist één van de deelnemers wel zeker dat het in ieder geval geen aardappelen waren."

De belangrijkste beweegreden voor Janny en Lex om streekgids te worden is omdat ze een passie hebben voor biologische landbouw. "Daardoor weten we er veel vanaf en we vinden het leuk om mensen hierover te vertellen."

Voor meer informatie en het opgeven voor de rondleidingen:

Centrum Biologische Landbouw
Bronsweg 22
8222 RB Lelystad
0320 281222
[email protected]
www.biologischelandbouw.org
www.tuinvanlelystad.nl