Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Als melkveehouder ben ik overgegaan naar natuurboerderij en biologisch"

Inspirerende start van een sterk en duurzaam Groene Hart

Samen met meer dan 150 deelnemers gaven Heineken Nederland, de provincie Zuid-Holland en Alterra Wageningen UR gisteren het startschot voor een duurzame economie in het Groene Hart. Op deze eerste bijeenkomst van Groene Cirkels kwamen vertegenwoordigers van regionale overheden, agrarische ondernemers en kennisinstellingen bijeen om na te denken over hoe een duurzame regio gezamenlijk gerealiseerd kan worden. Een dag vol inspiratie en daadkracht voor de toekomst.

De deelnemers koppelden eigen initiatieven, ideeën en kansen aan de ambitieuze plannen van de drie partijen voor duurzame gebiedsontwikkeling en een groene economie. De ambities richten zich op de thema's: duurzame energie en reductie broeikasgasemissies, voldoende en goed water, het sluiten van grondstofkringlopen, verduurzaming van mobiliteit en logistiek, en verbetering van de leefomgeving en biodiversiteit. De aanwezigen zijn enthousiast en streven vooral naar actie. Theo van Leeuwen, melkveehouder en voorzitter van natuurvereniging De Groene Klaver: "Als melkveehouder ben ik overgegaan van agrarisch naar natuurboerderij en naar biologisch. Ik denk nog meer te kunnen bijdragen in vergroting van de biodiversiteit in de regio. En ik ben vast niet de enige. Ik ken geen boer die niet de drive heeft om dingen naast het bedrijf te doen, mits het niet ten koste gaat van het rendement natuurlijk."


Windenergie en biogas

Een aantal concrete projecten gaat binnenkort al van start. Zo staat voor begin 2015 een viertal windturbines op het terrein van Heineken Zoeterwoude gepland. Naast de windenergie die dat oplevert, heeft de brouwerij nog 20 miljoen m3 biogas nodig om haar warmtevoorziening neutraal in te vullen. Daar is een grote hoeveelheid biomassa voor nodig. Provincie Zuid-Holland en Alterra Wageningen UR gaan onderzoeken hoe zoveel mogelijk biomassa uit het landschap gehaald kan worden. Daarnaast bekijken ze de mogelijkheid om het gas van producenten via een biogasleiding te verzamelen.

Eerste resultaat

Ondertussen wordt het 100 hectare grote terrein van Heineken Zoeterwoude onderdeel gemaakt van de bloemenlinten en bloemenweiden in de regio. Als eerste actie zijn 6000 m3 grasvelden getransformeerd naar kleurrijke bloemenweiden. Nu al met resultaat. Zo ontdekten werknemers van Heineken deze week de zeldzame wilde bijenorchis. Maar er staan meer projecten op stapel, onder meer rond efficiënte waterstromen, natuurlijke waterzuivering en hergebruik van afvalwater uit de brouwerij.

'Ook burger betrekken'

Van alle ideeën, kansen en initiatieven die de deelnemers deze dag boven tafel brachten, wordt een aantal geselecteerd om een concreet projectplan van te maken. Ron Gast, voorzitter Stichting Groene Hart: "Het is mooi te zien dat overheid, wetenschap en bedrijf hier creatieve stappen zetten. Maar er is natuurlijk nog een vierde partij, de burger. Het is belangrijk dat de consument het duurzaamheidsverhaal ook meekrijgt. Er ligt hier een kans om dat eens niet via de overheid of het onderwijs te doen, maar via het bedrijf - Heineken."
Publicatiedatum: