Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM EU Congres in Vilnius: Biologische sector schreeuwt om nieuw EU Actieplan

Ruim 200 vertegenwoordigers van de biologische sector uit praktisch alle EU-landen zijn van 2 tot en met 4 juli bijeengekomen in Vilnius (Litouwen) om de toekomst van de biologische sector te bespreken. Vertegenwoordigers van de biologische boerenorganisaties, zoals Biohuis, van de handel, zoals VBP, certificeringsorganisaties, overheden en natuurlijk de EU Commissie, wisselden hun standpunten uit.

De EU Commissie hoopt binnenkort haar plan van aanpak voor vernieuwing van de wetgeving bekend te maken, na een evaluatieproces van anderhalf jaar. Een beetje triest, omdat de hele biologische sector van mening is dat een volledig nieuw wetgevingsproces, dat jaren in beslag gaat nemen, het laatste is wat de snelle ontwikkeling van de biologische markt nodig heeft. Ja, er moeten een aantal verbeteringen doorgevoerd worden, onder meer op het gebied van de certificering en controle (meer verantwoordelijkheden voor bedrijven om een goed kwaliteitssysteem te implementeren en toezicht daarop door certificeerders), op aspecten als eerlijke handel en duurzaamheidsprestaties voor handel en verwerking, maar een totale vernieuwing is onzin. "We hebben juist minder wetgeving, minder regeldruk en minder bureaucratie nodig", stelde Thomas Breuzet, directeur van Danival. "En natuurlijk moeten we de meerwaarden van biologische uitbreiden, maar dat kan veel beter langs private weg geregeld worden." De gedachten van de Commissie lijken ver af te liggen van hetgeen de biologische sector wil.

Waar alle vertegenwoordigers van de biologische sector het ook over eens zijn, is dat een EU Actieplan voor de biologische landbouw de hoogste prioriteit heeft. Op dit moment zijn er alleen nationale actieplannen. Landen die heldere lange termijndoelen hebben gesteld voor de ontwikkeling van biologische landbouw en voeding, zijn ook koploper in de ontwikkeling van biologisch. Op EU niveau zou via een Actieplan vooral de ontwikkeling van de biologische areaaluitbreiding gestimuleerd worden als biologisch altijd deel uitmaakt van uitvoeringplannen voor plattelandsontwikkeling. Verder is behoefte aan goede statistische data van biologische arealen, opbrengsten, verkoop, import en export. Engeland toonde aan dat gezamenlijke promotie voor bio een enorme impact kan hebben. In Engeland is bio in 2008 ver teruggevallen omdat de supermarkten het aanbod van biologisch sterk verkleind hebben vanwege de financiele crisis. Het imago van biologische was er elitair. De biologische handel heeft de handen ineengeslagen en in 2010 is een campagne voor bio gestart. Dat heeft de vrije val van de teruggang van bio in Engeland gestopt. In de eerste drie maanden van dit jaar is er weer groei van de biologische omzet in Engeland.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: