Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hierdoor voldoen bio-boeren aan vergroeningseisen in pijler 1"

Hervorming van het GLB: erkenning biologisch als 'green by nature'

De Europese Commissie, Raad en het Europees Parlement hebben woensdag 26 juni een politiek akkoord gesloten over het toekomstige Europese landbouwbeleid. Na 2 jaar onderhandelen over het voorstel van de Commissie is men tot overeenstemming gekomen over de rechtstreekse betalingen, de gemeenschappelijke marktordening, plattelandsontwikkeling en de financiering, beheer en monitoring van het geheel.

Kees van Zelderen, voorzitter van het Biohuisbestuur, reageert: "Ik ben blij met de erkenning van biologische landbouw als 'green by nature' waardoor biologische boeren aan de vergroeningseisen in pijler 1 voldoen. Dat is voor ons biologische boeren van groot belang. Verder worden in pijler 2 middelen en maatregelen geregeld die goed bij de biologische sector passen, zoals marktondersteuning en promotie, kennisverspreiding en ondersteuning van producenten- en interbranche-organisaties."

Het Biohuis ziet bedrijfsnetwerken als een effectief middel voor die kennisverspreiding. Ondersteuning van producentenorganisaties ziet men als waardevol voor de sectorverenigingen die het Biohuis dragen. Zij kunnen professionaliseren en marktmacht organiseren met steun vanuit de EU.

Bionext directeur Bavo van den Idsert vult aan: "Hoewel de erkenning voor de biologische landbouw een pluspunt is, hadden we duidelijk gehoopt op een sterkere verduurzaming in het GLB. Er is op het laatste veel water bij de wijn gedaan en zijn de veel verdergaande voorstellen voor plattelandsontwikkeling en vergroening afgezwakt. Vanuit consumentenperspectief is dit compromis wel teleurstellend. Maar de biologische sector stelt haar eigen ambities. Met de ontwikkeling van het EKO-keurmerk voor verdergaande verduurzaming en innovatie van de biologische landbouw en productie gaat Bionext voor echte vergroening van de voedselproductie."

Klik hier voor een beschrijving van het gesloten akkoord.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: