Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Behaal proefschriftje 'Hoe wordt voedsel gemaakt?'

Uitgebreide speurtocht over het boerenbedrijf op Verhildersum: 22-23 juni

'Koeien kunnen staand slapen. Maar wat doen ze als ze liggen?', 'Hoe wordt kaas gemaakt?', 'Is de torenvalk 'thuis'?', 'Schrijf hieronder op wat je allemaal van appelen kunt maken', 'steek een stuk uit de grond en bekijk het met een loep, welke beestjes zie je zoal?' Deze en andere opdrachten maken deel uit van het proefschriftje 'Hoe wordt voedsel gemaakt' dat op 22 en 23 juni, tijdens het Lekker naar de Boer-weekend, gratis te verkrijgen is op Landgoed Borg Verhildersum te Leens. Alle opdrachten kunnen op het landgoed worden uitgevoerd.

Om de landbouw en veeteelt op het landgoed onder de aandacht te brengen, doet Verhildersum dit jaar mee aan het weekend 'Lekker naar de Boer' op 22 en 23 juni van 10:00 tot 17:00 uur. In dit weekend georganiseerd door Bionext, stellen honderden biologische boeren en tuinders hun erf open voor het grote publiek. De landerijen van Landgoed Borg Verhildersum worden beheerd op een wijze zoals dat in de 19e eeuw gebruikelijk was. In de boomgaard staan circa 120 verschillende oude appel- en perenbomen. De veestapel bestaat uit Groninger blaarkoppen en Lakenvelder koeien. Op de akkers worden oude landbouwgewassen geteeld. Aan de hand van bovenstaande vragen en meer, maken kinderen uitgebreid kennis met alle aspecten van de boerderij en voedsel vandaag en in de 19e eeuw.Al enige tijd doet Verhildersum mee aan een educatief programma rondom de Borg, 'Erfgoedschatjes', over waarde en waardevolle objecten, maar de boerenkant van het 32 hectare grote landgoed bleef op dit gebied wat achter. Nu is er echter een volwaardig programma, niet alleen voor scholen, maar ook voor individuele kinderen en hun ouders. "Ik heb in het verleden al verschillende onderdelen van het proefschriftje uitgeprobeerd", aldus Bouwe Ruiter, ontwikkelaar van het 'proefschriftje' en vrijwilliger op het landgoed, "en het was telkens een groot succes. We gaan 22 en 23 juni ook boter maken met de kinderen, om te laten zien hoe voedsel nu daadwerkelijk gemaakt wordt."

Het proefschriftje en de activiteiten rondom het Lekker naar de Boer-weekend worden beide gefinancierd vanuit de Natuur- en Erfgoedprijs, van het ANWB-blad Buitenleven, die in maart van dit jaar aan Verhildersum is uitgereikt voor onder andere het bouwen van een informatie-hut en een bijenhotel. Het onder de aandacht brengen van (de productie van) voedsel nu en in de 19e eeuw is hier onderdeel van.
Publicatiedatum: