Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer dan 60 potentiële omschakelaars

Extra grond essentieel voor groei bio-landbouw in Noord-Holland

"Extra beschikbare grond is de sleutel tot succes voor de groei van biologische landbouw in Noord-Holland", concludeerde Jacques Dekker op het mini symposium BioValley van 31 mei jongstleden in Museum BroekerVeiling. Uit onderzoek blijkt dat er in Noord-Holland meer dan 60 potentiële omschakelaars voor de biologische landbouw zijn. Maar om aan de eisen voor de biologische certificering te voldoen, moeten zij vaak hun bedrijfsvoering extensiveren en daarvoor hebben zij vaak meer grond nodig. Tijdens het mini symposium spraken bestuurders en ondernemers met adviseurs uit de sector waarom en op welke manier gemeentegrond voor de verduurzaming van de landbouw zou kunnen worden ingezet.
 

BioValley, Logisch in Noord-Holland

Noord-Holland is hard op weg om dé biologische provincie van Nederland te worden en meer speciaal in Greenport Noord-Holland Noord. Een aantal bedrijven heeft de krachten gebundeld onder de noemer BioValley en dat aantal is nog steeds groeiende. Mooie bedrijven die milieu- en diervriendelijk werken volgens de eisen van de biologische productiemethode. Soms naast een gangbaar bedrijf, omdat de ondernemers in de biologische markt goede kansen zien. Of het nu om land- of tuinbouw, veeteelt, zuivelproductie of bloembollen gaat, de wil om een uitstekend biologisch product te leveren staat die ondernemers helder voor ogen. Hun ambitie is dan ook om de grootste biologische groentetuin van Nederland te worden.
 
Het mini symposium startte met drie inspirerende sprekers uit de primaire sector, gemeente en handel. Zij gingen ieder vanuit hun eigen perspectief in op de vraag waarom het belangrijk is om de biologische landbouw te bevorderen.
 

Biologisch draagt bij aan de werkgelegenheid

Met foto's van ruim twintig jongelui die op het biologisch dynamisch bedrijf de Lepelaar werken, onderstreepte teler Jan Schrijver zijn statement: biologische landbouw biedt veel kansen voor de regionale werkgelegenheid. Ook benadrukte hij het belang van goede voeding voor ieders gezondheid. "Bij een gezonde levensstijl denken de meeste mensen vooral aan niet roken en voldoende bewegen. De keuze om gezond te eten is vaak een stuk lastiger. De opvoeding en de omgeving hebben volgens mij veel invloed op wat iemand eet. Een omgeving waar bijvoorbeeld meer aandacht is voor snacks en fastfood dan voor groenten en fruit nodigt niet uit om gezond te eten. Mensen die van jongs af aan met biologische en Demeterproducten opgroeien, kiezen hun voeding volgens mij vaker bewust. Ik durf inmiddels te beweren, dat mensen die een gezonde levensstijl hanteren en zich met aandacht voeden met goede kwaliteit voeding, gemiddeld veel vitaler oud worden", aldus Jan Schrijver.
 

Langedijk ziet zich als onderdeel van BioValley

Biologische boeren krijgen in 2014 de voorkeur op ruim 60 hectare pachtgrond binnen de gemeente Langedijk. De overeenkomsten zijn voor de lange termijn mogelijk tegen een marktconforme pachtprijs. Wethouder Irma Schrijver van Langedijk zet met haar beleid in op de verdere ontwikkeling van innovatieve agribusiness. De uitbreiding van het biologisch areaal past daar goed in en draagt bovendien bij aan de realisatie van de duurzaamheidsambities van de millennium- en fairtrade gemeente Langedijk. Ook sluit de gemeente met dit voornemen goed aan bij het provinciaal beleid. Voor de provincie Noord-Holland is de biologische landbouw een voorbeeld van de gewenste verduurzaming van de agrarische sector. Dat betreft niet alleen het milieu en dierenwelzijn. Ook in het leggen van verbindingen met burgers en consumenten vervult de biologische landbouw een voortrekkersrol. De ondernemersgroep van BioValley is blij met het besluit van Langedijk en heeft goede hoop dat meer gemeenten dit voorbeeld gaan volgen.
 

De Geitenwollensok is niet meer

"Een groene levensstijl is de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker geworden. Je bent vandaag de dag ook niet trendy als je als horeca ondernemer geen biologische producten op de kaart hebt staan", zegt Erik Does van Udea, de totaalleverancier van biologische levensmiddelen. "De Nederlanders vinden het zelfs hip om biologisch, gezond en lekker te eten." En met die hoog opgeleide bewuste consument is de Udea directeur, tevens eigenaar van de grootste biologische supermarkt EkoPlaza, ook heel tevreden. Udea gaat voor duurzame biologische producten waarbij zij een duurzame relatie met producenten en leveranciers nastreven. "En dat alles zonder te tenderen", aldus Erik Does.
 
Na de presentaties verdiepten bestuurders en ondernemers zich -tijdens de heerlijke biologische streeklunch- verder in de kansen en uitdagingen voor de sector. Zo werd er met gemeenten verder gesproken over de mogelijkheden voor pacht of verkoop van gemeentegrond aan biologisch ondernemers en kregen ondernemers een workshop over de kansen voor elk bedrijf om meerwaarde te creëren om je eigen verhaal te vertellen.
 
Aan het eind van het symposium nodigde dagvoorzitter Jacques Dekker van Agriboard Noord-Holland Noord vooral de bestuurders uit om samen met het team Biologisch Ondernemen Noord-Holland de potentiële omschakelaars in hun gemeenten bij omschakeling te faciliteren.
Publicatiedatum: