Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM EU: Zaadwetgeving moet geschikt zijn voor agro-biodiversiteit

De Europese Commissie is volgens IFOAM EU Group geen voorstander van de stimulering van biodiversiteit in zaaizaad en teeltmateriaal. IFOAM reageert als volgt op het voorstel voor de nieuwe zaadwetgeving dat de commissie op 6 mei gepubliceerd heeft"

IFOAM betreurt dat de biodiversiteit in zaaizaad en teelmateriaal niet gestimuleerd wordt en roept de raad en het parlement op om de tekst in het wetsgevingsproces de komende maanden te verbeteren. "Het is hoog tijd om een einde te maken aan een zaadwetgeving die de wereldwijde zaadindustrie en corporaties boven de belangen van consumenten en boeren plaatst. De moderne zaadwetgeving moet agro-biodiversiteit ondersteunen en lokaal gebruik van specifieke zaadsoorten stimuleren om zo de klimaatverandering aan te pakken en de toekomstige voedselzekerheid veilig te stellen", zegt Christopher Stopes, voorzitter van de IFOAM EU Group. "Ondanks enkele uitzonderingen, blijkt uit het voorstel niet dat de commissie telers en boeren stimuleert om het gebruik van zaadrassen aan te passen naar de plaatselijke klimatologische omstandigheden. Dit door verder te bouwen op genetische heterogeniteit." Industriële plantenrassen zijn zeer homogeen en in genetische diversiteit is daarentegen een belangrijk kenmerk van rassen die gefokt zijn voor biologische of lage input-landbouwsystemen.

"Het voorstel van de commissie houdt vast aan een bureaucratische aanpak waarbij alle exploitanten, waaronder boeren en tuinders, die zaden verkopen voor niet-commerciele doeleinden zich zouden moeten registreren. Dit belemmert het vermogen van kleine producenten om bij te dragen aan het behoud en de verbetering van de agro-biodiversitiet", voegt Andrea Ferrante, vice-voorzitter van IFOAM EU Group eraan toe. "Het is nu tijd voor de boeren en burgers om te mobiliseren en van politici te eisen dat biodiversiteit het hart van de zaadwetgeving wordt."

"Het nieuwe wetgevingsproces zou moeten helpen om ook andere zaadgerelateerde problemen aan te pakken", schetst Antje Kölling van IFOAM EU Group. "Volledige transparantie van kweekmethoden moet gelden voor al het zaad en teeltmateriaal. Bovendien moet zaaizaad en teelmateriaal gegarandeerd GGO-vrij zijn, of gelabeld zijn als GGO-product. De EU-wetgeving moet worden versterkt om de kwalitatieve voedselproducten te beschermen tegen GGO's. En alle patenten op planten en plantenveredeling moeten worden verboden."
 
Kijk voor meer informatie op www.ifoam-eu.org.

Bron: Organic-Market.Info
Publicatiedatum: