Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio Retail Academy - meer dan (bio)logisch: dinsdag 4 juni

De Bio Retail Academy biedt alle partijen, van retailer en belangenbehartiger tot producent die binnen de foodsector werkzaam zijn met biologisch, een compact programma vol interactie, inspiratie en informatie op het gebied van biologisch. Op volgende editie van de Bio Retail Academy zal dinsdag 4 juni 2013 gehouden worden.

Programma dinsdag 4 juni 2013

08:30 uur Ontvangst

09:00 uur Opening door de dagvoorzitter, Reinier Heijenberg

Cijfers en marktdata

09:15 uur Cijfers en marktdata: Rini Emonds / SymphonyIRI
Biologisch groeit binnen retail in hoog tempo. Wat is de actuele stand van zaken? Hoe ontwikkelt de retail zich in Nederland? Wat zijn de succesproducten, introducties, acties en andere nieuwtjes? Rini Emonds van IRI over de status van retailontwikkelingen in NL voor wat betreft biologisch.

09:30 uur Best practices: Hilbert Ykema / Stichting Merkartikel Bio+
Hilbert Ykema, category developer van Stichting Merkartikel Bio+ over tips en tricks om van Bio+ producten op de winkelvloer een nog groter succes te maken. Best practices waar iedereen zijn of haar voordeel mee kan doen.

Aansluitend aan deze inleiding is er een korte workshop 'Werken aan nog betere cijfers'. Deze wordt in groepen uitgewerkt en vervolgens plenair behandeld.

10:30 uur Koffiepauze

Maatschappelijke en actuele ontwikkelingen

10:50 uur Ontwikkelingen rond de markt: Wouter van der Weijden / CLM
Wouter van der Weijden, voorzitter van het Platform Landbouw, Innovatie en samenleving. Tevens directeur van het CLM en lid van de Raad IDLV. Wat zijn duurzame ontwikkelingen ROND de markt? De raad voor Duurzame Landbouw en Voeding pleit voor rechtstreekse communicatie tussen producent en consument. Hoe zit dat?

11:30 uur De invloed van Bio: Katina Huiskamp
"We eten niet goed en bij voorkeur ongezond. De gevolgen daarvan ondergaan dagelijks 1,5 tot 2 miljoen mensen en dat worden er nog veel meer. Welke voordelen kunnen biologische producten hebben bij ons veranderend dieet?" Auteur van het boek darmEHBO, Katinka Huiskamp vertelt over de invloed van gezond voedsel.

12:30 uur Lunch met proeverij
Tijdens deze biologische lunch, vervaardigd door Chef de Cuisine Esther Smolders, zullen diverse biologische producten tijdens een barbecue aan bod komen. Tevens maken we natuurlijk kennis met de laatste introducties van Bio+ tijdens de blinde proeverij.

Retail

13:45 uur Streekproducten voor de retail: Rene Bink / StreekSelecties
StreekSelecties fungeert als schakel tussen de producent en de afnemer (retail, foodservice). Zij richt zich op de ontwikkeling en distributie van bijzonder lekkere producten van Nederlandse bodem. Zo verzamelen zij diverse producten onder één merk en maken deze toegankelijk voor een breder publiek via supermarkt, groothandel of speciaalzaak. Hoe ga je van productontwikkeling naar formulebrede verkoop?

14:15 uur MVO: Rob Veltink / Supermarktmanager van Jumbo Nijkerk
Jumbo Veltink is één van de eerste Nederlandse supermarkten die het nieuwe SKK keurmerk ontvangt. Eigenaar Rob Veltink heeft daarmee samen met zijn team bewezen dat hij lokaal voldoet aan de eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De supermarkt is eerder beoordeeld op 7 criteria: lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, energie, veiligheid en preventie, afvalinzameling en -reductie en transport en logistiek.

14:50 uur Workshop Streek, Duurzaamheid en Biologisch
In kleine groepjes buigen de deelnemers zich over de vraag hoe streek, biologisch en duurzaamheid in het retailkanaal verbonden kunnen of moeten worden. De discussies worden samengevat en plenair nabesproken.

15:20 uur Koffiepauze

15:35 uur Sneak preview: Amarjit Sahota / Organic Monitor

Organic Monitor is een gespecialiseerd research & consultancy bedrijf dat zich richt op wereldwijde biologische en aanverwante industrieën. Het bedrijf is gevestigd in Londen, waar het zich al meer dan 12 jaar inzet voor het stimuleren van duurzame ontwikkeling. Sinds 2003 is hun specialisatie verbreed van biologische producten naar aanverwante industrieën zoals natuurlijke cosmetica, natuurlijke ingrediënten, gezonde voeding, functionele voeding, fairtrade producten en ethisch textiel. Oprichter en directeur van Organic Monitor, Amarjit Sahota, geeft ons overzicht van de buitenlandse biologische markten. De ontwikkeling van private labels en merken op het gebied van biologische en duurzaamheid in de retail komen uitgebreid aan bod.

Zaken doen met...

16:10 uur Jaco Burgers / ERF bv
Met maar liefst 1.800 hectare (en zelfs soms meer) teelt Jaco Burgers, de grootste biologische boer van Nederland, biologische lekkernijen. Van doperwten tot spitskool en van baktarwe tot aardappelen. Hoe werkt dat eigenlijk op zo'n megaboerderij? En sterker nog, hoe kom je eraan? In hoeverre bemoeit hij zich met de afzet? Hoe lopen de stromen naar de verwerkers? Laat hij consumenten participeren in het teeltproces? Is er een mogelijkheid om de betrokkenheid van de uiteindelijke klant verder te vergroten?

16:40 uur Vera Bachrach / De tostifabriek
Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is. De Tostifabriek is een levende installatie over het wonder dat vooraf gaat aan het voedsel op je bord. Alle ingrediënten voor een tosti worden in de fabriek van begin tot eind zelf geproduceerd.

17:10 uur Wrap up door de dagvoorzitter
Terugblik op de dag, samenvatting en conclusies.

17:30 uur Borrelen en netwerken

18:30 uur Einde van de dag

Informatie op een rij

Datum: Dinsdag 4 juni 2013

Locatie: De Bio Retail Academy vindt plaats bij Hotel & Gasterij De Roode Schuur, Oude Barneveldseweg 98, 3862 PS Nijkerk (033 2461602). Een inspirerende en centraal gelegen omgeving met meer dan voldoende parkeergelegenheid.

Kosten: 650 euro per dag. 250 euro per dag voor Bio+ licentiehouders. Dit bedrag is inclusief kosten voor docenten/sprekers, marktdata, lunch, locatie en catering, usb-stick met naslagwerk en schrijfmateriaal. Exclusief btw.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden via: www.bio-plus.nl/zakelijk/bra.
Publicatiedatum: