Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorwegen: Groei biologische landbouw stagneert

Volgens het Noorse ministerie van Landbouw is de verkoop van biologische producten in 2012 met 17% gestegen tot 1,5 miljard Noorse Kronen (ongeveer 200 miljoen euro). Dit komt overeen met ongeveer 1,1% van de totale voedselverkoop. De belangrijkste groeimotor is de verkoop van biologische babyvoeding. Vorig jaar nam dit namelijk met 32% toe en de bio-babyvoeding heeft nu een marktaandeel van ongeveer een kwart.

De biologische landbouw kon dit groeitempo niet bijbenen. Het areaal bedroeg vorig jaar iets meer dan 500.000 hectare en is dus vrijwel ongewijzigd ten opzichte va het 2011-niveau. De biolgoische graanproductie lag met 10.000 ton op het laagste niveau sinds 2009. De biologische productie van rund-, varkens- en schapenvlees daalde ook tussen 2011 en 2012, dit met 2% tot bijna 2.000 ton. Voor pluimveevlees werden juist aanzienlijke groeicijfers geregistreerd. De absolute cijfers hiervan zijn nog niet duidelijk, maar het gaan om een paar honderd ton.

In Noorwegen is de biologische landbouw hiermee nog ver verwijderd van het behalen van de overheidsdoelstellingen. Het doel is om het aandeel van de biologische productie met 15% te verhogen in 2020. Volgens de autoriteiten lag het aandeel van het bio-landbouwareaal vorig jaar slechts op 5%.

Bron: Agrarheute via Bio-Markt.Info

Publicatiedatum: