Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bionext wil uitgebreide kwekersvrijstelling in het octrooirecht

Op verzoek van Staatssecretaris Dijksma van Landbouw heeft Bionext gereageerd op mogelijke oplossingen voor de problematiek die ontstaat door toepassing van het octrooirecht. In het kort stelt Bionext het volgende voor:

  1. Zorg dat een uitgebreide kwekersvrijstelling wordt opgenomen binnen het octrooirecht;
  2. De bescherming van octrooien moet zich beperken tot de techniek zelf en zou niet moeten gelden voor planten, zaden en voedsel;
  3. Zorg dat bedrijven alleen octrooi kunnen krijgen op echte uitvindingen en niet op het 'ontdekken' van natuurlijke eigenschappen of het toepassen van klassieke veredeling.

De volledige brief aan Staatssecretaris Dijksma met onze reactie op de diverse oplossingsrichtingen kunt u hier bekijken.

Bionext vindt het noodzakelijk dat er snel maatregelen worden genomen, omdat de gevolgen van het huidige octrooirecht ernstig zijn. Zo verleent het Europese Octrooi Bureau (EOB) nog steeds octrooien op eigenschappen van klassiek veredelde planten, ondanks de (lopende) gerechtelijke procedures over de octrooiering van essentiƫle biologische processen. Zie dit nieuwsbericht.

Een ander gevolg van het octrooirecht waar de biologische sector al mee te maken heeft, is de toenemende machtsconcentratie in de veredelingssector. Minder zaadbedrijven betekent een afname van het aanbod aan rassen en daarmee een afname van de agrobiodiversiteit. Elk zaadbedrijf brengt immers een beperkt aantal rassen van een beperkt aantal gewassen op de markt.

Voor de biologische sector is dit probleem nog groter omdat niet alle gangbare rassen geschikt zijn voor de biologische teelt. Ook het streven om 100% biologisch zaad te gebruiken komt onder druk te staan als het aantal zaadbedrijven afneemt. Concreet voorbeeld hiervan is de overname van De Ruiter Seeds door Monsanto. De Ruiter Seeds was een belangrijke producent van biologisch vermeerderd zaad voor kasgewassen (tomaat, komkommer, paprika). De Ruiter Seeds is in 2008 gestopt met haarbiologische programma nadat ze waren overgenomen door Monsanto.

Vindt u ook dat het hoog tijd is om de octrooien op eigenschappen van planten en dieren een halt toe te roepen? Steun dan onze actie 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven'. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: