Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoekers Cornell University:

'Consumenten vinden producten met bio-label automatisch beter'

Consumenten veronderstellen op basis van alleen etikettering dat biologisch voedsel beter smaakt en gezonder is dan niet-biologische voeding. Dit blijkt uit een onderzoek van het 'Food and Brand Lab' van de Cornell University (New York).

Consumenten zien veel waarde in biologische levensmiddelen en uit dit onderzoek is gebleken dat zij bereid zijn om veel meer te betalen voor die waarde. De onderzoekers concluderen dat mensen bereid waren om tot 23,4 procent meer te betalen voor biologische voedsel voorzien van een label dan voor dezelfde producten zonder bio-label. Volgens de onderzoekers zijn de consumenten bereid om meer voor bio-voedingsmiddelen te betalen vanwege het zogenaamde 'health-halo effect'.

Voor het onderzoek zijn 115 mensen in een winkelcentrum in Ithaca (New York) ondervraagd. Elk van de klanten werd gevraagd om drie paren van producten te evalueren. Steeds werd één van die producten bestempeld als biologisch en de andere niet. Echter, beide producten -yoghurt, koekjes en chips- in de studie waren identiek. Consumenten beoordeelden het 'bio-voedsel' als minder vet, meer voedzaam en smaakvoller. Het enige verschil kwam naar voren toen bleek de consumenten de 'niet-biologische' koekjes beter vonden smaken.

Deze bevindingen verklaren volgens de onderzoekers grotendeels waarom consumenten bereid zijn om meer te betalen voor biologische producten dan voor reguliere producten.

"De studie wees uit dat mensen de neiging hebben om te veronderstellen dat biologische voedingsmiddelen goed zijn voor alles, bijvoorbeeld meer vezels bevatten en minder calorieën, zodat ze de neiging hebben om meer te betalen voor biologische voeding", zegt onderzoeker Mitsuru Shimuzu. "Dit effect is sterker bij mensen die zelden biologische voeding eten of mensen die geen aandacht besteden aan etiketten op voeding."
 
Toch moet de consument volgens Shimizu een iets voorzichter standpunt over biologische voeding innemen. Dat komt omdat onderzoekers zeggen dat het 'health-halo effect' voor aanzienlijke vooringenomenheid kan zorgen bij consumenten bij het aankopen van biologische voedingsmiddelen. "Vooral die consumenten moeten voorzichtig zijn. Ze moeten meer aandacht besteden aan het voedingswaarde-etiket van biologische voeding", zegt Shimizu. "Biologische voedingsmiddelen zijn niet altijd zo goed als ze denken."

Bron: Mother Nature Network
Publicatiedatum: