De Nieuwe Band - Biologisch vanuit het hart

Coöperatieve groothandel De Nieuwe Band heeft op haar website een artikel geplaatst waarin verteld wordt over hun drijfveren en over de manier waarop ze (samen met boeren, producenten, winkeliers en consumenten) werken:

In 1983 begonnen we met een paar enthousiaste mensen vanuit een oude garage, met het afvullen van muesli en peulvruchten en brachten deze biologische producten naar een handjevol winkels in Groningen, Friesland en Drenthe.

Er is de afgelopen dertig jaar veel veranderd. Er werken nu ruim zeventig mensen bij De Nieuwe Band, ons assortiment bestaat uit zo’n 3000 biologische producten en we leveren aan ruim 700 winkels in Nederland en België. Biologisch is niet meer iets waar een kleine groep mensen mee bezig is, maar spreekt steeds meer mensen aan. Mensen hechten waarde aan eten op hun bord waarbij ze zich op alle vlakken goed kunnen voelen en biologische en Fairtrade-producten zijn op steeds meer plekken te koop.Veel is veranderd én veel is hetzelfde gebleven. De uitgangspunten van waaruit wij begonnen zijn, zijn niet veranderd. Ze zijn nog elke dag onze drijfveer en geven richting aan onze keuzes.

Iedere dag werken wij vanuit de wens om bij te dragen aan een wereld waarin geleefd wordt vanuit respect voor mensen en voor de natuur. Aan een wereld waar het niet gaat om wat we bezitten maar om wie we zijn. Aan een wereld waarin we goed zorgen voor de aarde die ons voedt.

Sociaal-ecologische criteria

We doen dit alles vanuit ons hart, en werken tegelijkertijd met heldere richtlijnen. Zo kiezen we uiteraard alleen voor producten die biologisch zijn, en bij voorkeur biologisch-dynamisch. Daarnaast moeten producten lekker zijn, vol van smaak en moeten alle kwaliteits-aspecten kloppen. Vanuit deze basis kijken we verder, samen met de leveranciers en de boeren waar we ons mee verbinden.

Werkt een leverancier biologisch omdat daar op dit moment geld mee te verdienen valt, of omdat er voor biologisch vanuit het hart gekozen wordt? Wordt er alleen naar certificaten gekeken of is er daarnaast daadwerkelijk contact met boeren over uitgangspunten en de manier van werken? Krijgen boeren en leveranciers een eerlijke prijs voor hun werk en is er daarbij sprake van oprechte openheid, samenwerking en transparantie?

Al dat soort vragen stellen wij onszelf, de leveranciers en de boeren, bij het kiezen van de producten waar we mee werken. Omdat we enthousiast worden van boeren in India die vertellen dat ze een brug hebben kunnen bouwen dankzij de fairtrade-premie op hun mooie basmatirijst. En van een Limburgse molenaar die met bezieling vertelt over het water dat de molen laat draaien en over de kwaliteit van het graan van boeren uit de buurt.

We zijn blij dat we hierin, samen met jullie, elk jaar weer een stap verder komen. Dat steeds meer producten in ons assortiment voldoen aan deze sociaal-ecologische criteria die we hanteren. En dat we jullie kunnen vertellen over deze mooie producten en de manier waarop ze tot stand gekomen zijn.

We zijn benieuwd naar wat je van onze producten en onze manier van werken vindt. Laat het ons weten via onze contact-pagina of via Facebook!

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven