Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemaakt uit bermgas of keukenafval

Er wordt druk gewerkt aan 'Groen strooizout'

Bij gladheid tonnen zout uitstrooien over het wegennet is niet goed voor de flora en fauna langs de wegen. Maar een goed alternatief om gladheid te bestrijden is er niet. Nog niet. Wageningen UR Food & Biobased Research werkt met een aantal Gelderse partners aan strooizout dat gemaakt is uit bermgras of keukenafval. In 2020 moet het mogelijk zijn om dit 'groene strooizout' op grote schaal te produceren, denkt initiatiefnemer Pieternel Claassen van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Acetaat en waterstof

Het 'groene strooizout' is een organisch zout, Calcium Magnesium Acetaat (CMA). CMA kan geproduceerd worden uit fossiele grondstoffen, maar het is ook mogelijk bacteriën de stof te laten produceren uit biomassa. Althans, er zijn bacteriën die suikers kunnen omzetten in acetaat en waterstof. De waterstof kan gebruikt worden voor productie van energie of chemicaliën; van acetaat kan CMA gemaakt worden. Het is goed gelukt de bacteriën de gewenste chemicaliën te laten produceren in het laboratorium. Aan opschaling van het fermentatieproces wordt gewerkt. Claassen, onderzoeker bij Wageningen UR: "Groene grondstoffen, zoals bermgras en weggegooid voedsel, bevatten veel suikers. Ze kunnen dus gebruikt worden om waterstof en acetaat te maken. Maar de opwerking van de producten is niet eenvoudig."

Uitwerpselen van bacteriën

De fermentatie wordt onder andere verstoord door de producten zelf. Acetaat en waterstof zijn in feite de uitwerpselen van de bacteriën. Als de micro-organismen daarin rond blijven zwemmen, dan stikken ze. Wageningse wetenschappers zoeken daarom, samen met technologische bedrijven, naar methoden om de acetaat en waterstof te oogsten, terwijl het fermentatieproces doorgaat. "We zijn betrokken bij een nieuw projectvoorstel om een heel selectief opwerkingsproces te ontwerpen: methoden om de acetaat en waterstof, gescheiden van elkaar, uit de reactorvaten te halen", vertelt Claassen.
Partners

Doordat het mogelijk is om meer waarde te halen uit afvalstromen, hebben zeer uiteenlopende partijen zich aangesloten bij het project TOPAAS (Technische Ontwikkeling voor de Productie van Acetaatzouten als Alternatief Strooimiddel). Zo is er Heijmans, dat bermgras maait, Van Gansewinkel, dat organisch afval ophaalt bij restaurants, HyET voor efficiënte waterstofopwerking en Nijhuis Water Technology als specialist in bioprocesreactoren. Rijkswaterstaat is uiteraard ook van de partij en de Provincie Gelderland subsidieert een groot deel van het onderzoek.

Wageningen UR Food & Biobased Research coördineert ook het Europese project HyTIME, waarin dezelfde bacteriën gebruikt worden om waterstof te produceren. Een bijproduct in dat proces is acetaat. Daarvoor is nu dus een mogelijke toepassing gevonden.

Minder roest

Of de CMA grootschalig op de Nederlandse snelwegen gebruikt zal worden, valt nog te bezien. Biologisch geproduceerde CMA wordt naar verwachting niet goedkoper dan petrochemische CMA, dat ongeveer tien keer zo duur is als gewoon strooizout. Maar op vliegvelden wordt soms wel CMA gestrooid, omdat het minder corrosief is dan natriumchloride. En in gebieden met unieke natuur kan er ook voor gekozen worden het minder milieubelastende CMA te gebruiken.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: