Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start: eind januari/begin februari 2013

Verduurzaam je bedrijf met een cursus Biologisch Ondernemen van het Centrum Biologische Landbouw

Deze winter start het Centrum Biologische Landbouw met een nieuwe reeks cursussen Biologisch Ondernemen: 'Akkerbouw en Grove Groenteteelt' en '(Melk)veehouderij'. Beide cursussen richten zich op ondernemers die zich willen oriënteren op verduurzaming van hun bedrijf. De cursussen zijn geschikt voor zowel ervaren biologische ondernemers, als ondernemers voor wie biologisch nog een stap te ver is, maar die zich wel willen verdiepen in mogelijke verduurzaming van hun bedrijf. Bijvoorbeeld door een ruimere vruchtwisseling toe te passen.

De afgelopen jaren namen er veel enthousiaste ondernemers deel aan één van de cursussen van het Centrum Biologische Landbouw: zowel ervaren biologische ondernemers en omschakelende ondernemers, als ondernemers voor wie biologisch (nog) een stap te ver is, maar die wel nieuwsgierig zijn naar hoe ze hun bedrijf nog verder kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door een ruimere vruchtwisseling toe te passen, meer mechanische onkruidbestrijding in te zetten, of minder antibiotica te gebruiken.


Omschakeling of verduurzaming van een bedrijfsonderdeel?

In de cursussen 'Akkerbouw en Grove Groenteteelt' en '(Melk)veehouderij' van de reeks Biologisch Ondernemen krijgen ondernemers een helder beeld van de praktische aspecten van biologische en duurzame bedrijfsvoering en omschakeling. Ze leren de biologische landbouw kennen als een modern, toekomstgericht landbouwsysteem, waar kennis en inzicht van de ondernemer centraal staan. Na de cursus zijn de ondernemers in staat om de gevolgen, die deze manier van produceren heeft voor de huidige bedrijfsvoering en ondernemerschap, te beoordelen. Daarnaast krijgen ze een goed beeld van mogelijke vervolgstappen voor het eigen bedrijf. Dat kan verdere ontwikkeling van een bestaand biologisch bedrijf zijn, maar ook omschakeling naar biologisch of verduurzaming van een gangbaar bedrijf. Een omgeschakelde ondernemer geeft aan: "Ik heb nooit spijt gehad van mijn omschakeling naar biologisch. Ik ben nu veel intensiever bezig met mijn grond en gewassen. Zo heb ik weer plezier in het boeren!"


Programma

Beide cursussen bestaan uit zes cursusdagen. Theorie en praktijk worden op een aansprekende manier afgewisseld, door theorie af te wisselen met excursies naar aansprekende biologische bedrijven. Een deelnemer blikt terug: "De excursiebedrijven die we bezochten hadden verschillende standpunten; dat maakt het interessant." De docenten zijn specialisten uit de sector: ervaren biologisch ondernemers, adviseurs en marktanalisten. Aan de orde komen onder andere. Regelgeving & Controle, Markt & Afzet, Ecologie (bodemvruchtbaarheid, kringlopen, natuur, et cetera), Teelttechniek, Vruchtwisseling, Ziekten en Plagen, Economie (onder andere bedrijfsplan en subsidies) en Management. Deelnemers hebben de mogelijkheid om van te voren extra onderwerpen aan te dragen. En niet alleen de inhoud maakt de cursus interessant: "Het contact met de medecursisten geeft deze cursus meerwaarde", aldus een deelnemer.

Kosten en aanmelding

De kosten voor de cursus bedragen 825 euro exclusief BTW. Hierbij zijn inbegrepen een uitgebreide cursusmap, koffie/thee en een heerlijke biologische lunch op de cursusdagen.

Voor nadere informatie over de cursus of voor aanmelding kan contact opgenomen worden met Hedwig Brandsma van het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad.
Telefoonnummer 0320 281222, [email protected].
Publicatiedatum: