Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sjoerd Kok, De Polderhoen: "Wij vangen de kippen met eigen mensen"

TROS Radar toont wetsovertredingen bij transport kippen

In TROS Radar werd gisteravond aandacht besteed aan misstanden in het transport van kippen. Dit naar aanleiding van een onderzoek van Wakker Dier, waaruit blijkt dat 'tijdens het transport van plofkippen en legkippen naar de slachterij, de welzijnswetgeving structureel en massaal wordt overtreden. Ernstig dierenleed is het gevolg. Jaarlijks sterft een miljoen kippen tijdens het transport. Tientallen miljoenen gewonde en zieke kippen worden aan hun lot overgelaten.' Het volledige persbericht van Wakker Dier kunt u hier bekijken.

In de uitzending kwam onder andere een man aan het woord die tijdelijk gewerkt had als kippenvanger. Hij vertelde dat hij onder grote tijdsdruk moest werken en dat de kippen niet werden beschouwd als dieren maar als kilo's. Hij kon deze situatie niet accepteren en is met het werk gestopt.

Hoe zit het bij biologisch?

In de wetgeving voor biologische landbouw zijn geen regels opgenomen over het transport van dieren. In principe gelden dus dezelfde regels voor de gangbare als de biologische veehouderij. Maar in de praktijk zijn er wezenlijke verschillen. Sjoerd Kok van De Polderhoen verwoordt het zo: "Als je een kwaliteitsproduct maakt zoals wij, dan is het vanzelfsprekend om de dieren zorgvuldig en met respect te behandelen. Wij vangen de kippen met eigen mensen die precies weten wat ze doen. We werken niet met oproepkrachten of zo. En we doen het rustig aan, er staat geen vrachtwagen klaar met draaiende motor zoals je zag op de TV-beelden van Radar. Het is ook niet zo massaal, er lopen bij ons veel minder dieren rond."


Bekijk de video in andere formaten.


Bron: Bionext
Publicatiedatum: