Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaans onderzoek: Vermindert biologische landbouw milieu-effecten?

Amerikaanse onderzoekers (H.L. Tuomisto, I.D. Hodge, P. Riordan en D.W. Macdonald) hebben een meta-analyse uitgevoerd van Europese onderzoeken waarin de milieueffecten van biologische en conventionele landbouw vergeleken zijn.

De resultaten tonen aan dat de biologische landbouwpraktijken over het algemeen positieve effecten hebben op het milieu per oppervlakte-eenheid, maar niet per se per eenheid product.

De conclusies zijn het heel verrassend. Op basis van grondoppervlak blijkt de milieu-impact van biologisch beter, omdat er sprake is van een hoger gehalte aan organisch bodemmateriaal en lagere nutriëntenverliezen. Kijkend naar de milieu-impact per producteenheid blijkt er in de gangbare landbouw juist sprake te zijn van minder nutriëntenverlies, omdat de opbrengst hoger ligt. Biologische systemen hadden lagere energie-eisen, maar hoger landgebruik, vermesting en verzuring per eenheid product.

De variatie in de resultaten tussen verschillende studies is voornamelijk het gevolg van verschillen tussen de vergeleken systemen en de gebruikte onderzoeksmethoden. Het merendeel van de studies over biodiversiteit in de biologische en gangbare landbouw tonen lagere milieu-effecten aan uit de biologische landbouw.

De belangrijkste uitdagingen in de conventionele landbouw zijn de verbetering van de bodemkwaliteit (door vruchtwisseling en toevoegingen van organisch materiaal), het hergebruiken van voedingsstoffen en het versterken en beschermen van de biodiversiteit.

Voor de biologische landbouw zijn de belangrijkste uitdagingen om de voedingsstoffen te verbeteren en de opbrengsten te verhogen. Met het oog op de vermindering van de milieu-effecten van de landbouw in Europa, zijn er extra onderzoeksinspanningen nodig en moet het beleid gericht worden op de ontwikkeling van landbouwsystemen die hoge opbrengsten produceren met lage negatieve milieueffecten op basis van technieken uit zowel de biologische als conventionele landbouwsystemen.

Klik hier
voor meer informatie.

Bron: ScienceDirect.com
Publicatiedatum: