Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Ruitenbeek kijkt terug op jubileumcongres met zeer divers publiek:

"Relevantie van BD-landbouw wordt steeds duidelijker"

Tholen - Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, kijkt met een goed gevoel terug op het jubileumcongres dat op donderdag 8 november in de Rode Hoed in Amsterdam gehouden is. Het congres ter gelegenheid van 75 jaar BD-Vereniging trok een zeer divers publiek. "De meest gehoorde reactie is dat de deelnemers het enorm stimulerend vonden dat er zoveel mensen op het congres af zijn gekomen. Dit geeft energie en kracht", aldus Bert.

De bijna 280 congresdeelnemers waren afkomstig uit alle schakels van de keten. Onder hen waren boeren, telers, handelaren, verwerkers, onderzoekers en consumenten. "De grote belangstelling toont aan dat de BD-landbouw een sterke beweging is die echt iets te vertellen heeft."


Bert was dagvoorzitter. Hier opent hij het congres.

Tijdens het congres werd volgens Bert aangetoond hoe krachtig de BD-beweging is en wat er in de afgelopen jaren allemaal uit voortgekomen is. "Duidelijk is dat de BD-landbouw vanuit haar integrale, holistische manier van werken, van grote betekenis kan zijn voor de samenleving waar specialistische kennis steeds vaker tot excessen leidt, omdat men de inzet van die kennis en technologie niet meer bekijkt vanuit de effecten op het geheel."

Bert benadrukt dat de BD-landbouwers elke keer weer laten zien dat het een methode is die werkt. De resultaten op het gebied van bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen zijn hier voorbeelden van. En denk bijvoorbeeld ook aan het laagste antibioticaniveau binnen de landbouw.


Tijdens de workshops was er voldoende gelegenheid voor de deelnemers om van gedachten te wisselen.

Volgens Bert word de relevantie van biologisch-dynamische landbouw steeds duidelijker. "De wetenschap weet ondanks al haar kennis nog heel weinig over de essentie van het leven en levenskrachten. De BD-landbouw gaat uit van ordenende krachten in de natuur, ook al zijn die vanuit de bestaande wetenschappelijke kennis niet meetbaar. Onze boeren durven op hun eigen waarnemingen en intuïtie te vertrouwen en boeken daarmee uitstekende resultaten. Conclusie: wat werkt is waar. Goed voedsel kan alleen uit een samenhangend systeem komen dat uitgaat van ritmes, samenhang en balans. Dat bleek uit de bijdrages van alle sprekers. De gangbare landbouw is doorgeschoten in beheersingsmodellen die ondanks alle inzet van kunstmest en chemie langzamerhand onbeheersbaar blijken te zijn. "

Stichting Demeter communiceert sinds kort de boodschap 'Leven begint met Demeter. "Onze centrale belofte is: 'wij voegen vitaliteit toe in alle facetten van het proces vanaf het stimuleren van bodemleven, groei, afrijping, naar voedsel voor mensen'. We tonen ook door de fotokeuzes een wat eigentijdser beeld richting de consument."

Tijdens het congres is ook geopperd om letterlijk het gezicht van de BD-landbouwer op producten te tonen. Bert ziet daar wel iets in. "Dit is niet heel vernieuwend, maar ik ben het ermee eens dat meer transparantie en het vertellen van het verhaal achter het product meerwaarde geeft. Wel blijft de kwaliteit van het product essentieel. Als het niet lekker is, is het ook meteen over. Het gaat om de combinatie tussen kwaliteit, uitstraling en het verhaal erachter."

Bekijk hier de fotoreportage van het jubileumcongres.

Voor meer informatie:

Bert van Ruitenbeek
Stichting Demeter
06 20731016
Bert@stichtingdemeter.nl
www.stichtingdemeter.nl