Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse consumenten: lokaal krijgt voorkeur boven biologisch en fair trade

Een derde van de consumenten hecht evenveel waarde aan zowel biologisch als fair trade en lokaal. Tussen de drie varianten gaat de voorkeur vaker uit naar lokale producten dan naar biologische of fairtradeproducten. Dit blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en Intomart GfK.

In de supermarkt kan de consument een keuze maken uit verschillende varianten van hetzelfde product. Zo zijn er lokale, biologische en fairtradeproducten. En natuurlijk gewoon reguliere producten. Als de consument kan kiezen, aan welke van de drie eigenschappen hecht hij dan het meeste waarde? Een reden om deze vraag eens voor te leggen aan de Nederlandse consument in de Foodmonitor.

Meer dan 80% van de respondenten hecht waarde aan deze drie eigenschappen, ofwel met een voorkeur voor één van de drie, ofwel voor alle varianten evenveel waarde. Tegelijkertijd wordt 'lokaal' als producteigenschap door vrijwel alle leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus op een gelijk niveau als beste gewaardeerd.

Fair trade kent geen uitschieters en wordt door alle groepen vrijwel gelijk gewaardeerd.

Jongeren (18 tot 34 jaar) en hoger opgeleiden hechten meer waarde aan biologisch dan de andere groepen. Lager opgeleiden hechten duidelijk veel minder waarde aan alle drie de eigenschappen: 26% van de lager opgeleiden hecht geen waarde aan alle drie de eigenschappen, tegen 20% bij midden-opgeleiden en 12% bij hoog opgeleiden. Mannen hechten meer waarde aan lokale producten dan vrouwen, vrouwen daarentegen hechten meer waarde aan biologisch.

Klik hier voor alle onderzoeksresultaten.

Bron: Food for Food
Publicatiedatum: